Na nových známkách najdou nejen sběratelé zpěvné ptáky, vesmírnou architekturu i Alfonse Muchu

Model vesmírné základy, zpěvní ptáci, Jožin z bažin i dílo Alfonse Muchy. MPO v září vydalo nové poštovní známky a příležitostné poštovní aršíky.

„Zářijová emise je pestrá a troufám si říct, že opět se povedly krásné známky,“ říká místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Na jedné známce je volně graficky zpracován motiv z původního návrhu pro poštovní známku od Alfonse Muchy. Na další je znázorněno jedno z děl od Ivana Mládka a to „Jožin z bažin žere Pražáka“. Letos si jeho Banjo Band připomíná 50 let od svého vzniku.

MPO připomíná i Aero L-39 Albatros, proudový podzvukový cvičný letoun vyvinutý v šedesátých letech 20. století v československém Aeru Vodochody.

„Zářijové známky zobrazují jedny z nejlepších tuzemských grafik a obrazů (Alfons Mucha) a produktů (Aero L-39 Albatros) z naší kultury a průmyslu. Mohou být inspirací pro ostatní a jsou hezkou ukázkou ve své době velmi inovativního přístupu, který může inspirovat i dnes,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.   

Na příležitostném poštovní aršíku z emise Vesmírná architektura je zobrazen model vesmírné základny MB10 od vesmírného architekta Ondřeje Douleho.

MPO v září navazuje i na předešlé emise Zpěvní ptáci. Tentokrát připomíná zástupce mlynaříkovitých a vrabcovitých, jmenovitě mlynaříka dlouhoocasého, vrabce polního a vrabce domácího. Na další známce jsou strnad luční, strnad rákosní, strnad zahradní a strnad obecný.

Podle zákona o poštovních službách je Ministerstvo průmyslu a obchodu vydavatelem poštovních známek.

Podněty a návrhy na vydání známek, zejména otázky námětové skladby emisního plánu, odborně posuzuje a projednává Komise pro přípravu emisního plánu poštovních známek, která byla zřízena na základě opatření ministra průmyslu a obchodu.

Komisi tvoří zástupci MPO, dalších ministerstev s vazbou na známkovou tvorbu, České pošty, Poštovního muzea a další odborníci, zejména historici, výtvarníci, výtvarní teoretici a zástupci filatelistických organizací.