Český vynálezce se svou N-rouškou dobývá svět

Zatímco celý národ roušky šil, on se je rozhodl tisknout. A nyní se svým nápadem sklízí úspěch na mezinárodním poli. Český vynálezce Jiří Nedvěd totiž se svou N-roušku uspěl na designérské soutěži A‘ Design Award & Competition.

Foto: Archiv N-rouška

Svou N-roušku Jiří Nedvěd vymyslel, když v březnu společně se svou ženou stříhal látku na roušky, které jejich kamarádka šila pro potřebné. Ve chvíli, kdy si uvědomil, jaký je nedostatek materiálu, začal přemýšlet nad jinou ochrannou vrstvou, která by byla dostupnější. Tehdy ho napadly N-roušky, které si může každý vytisknout doma.

Svůj prototyp, který dokonce poskytl zdarma ke stažení, postupem času ale hned několikrát vylepšil a nyní za to sklízí zasloužené ovoce. Se svým novým modelem se totiž přihlásil do mezinárodní designérské soutěže A‘ Design Award, kde získal ocenění v kategorii Safety Clothing and Personal Protective Equipment Design. Přitom každoročně se do soutěže hlásí téměř pět tisíc soutěžících a jedná se o jednu z nejprestižnějších mezinárodních designérských soutěží.

„Mám velkou radost, že jsem získal tak prestižní designérské ocenění, vedle tak významných českých designérů jako je Peter Novague. Z N-roušky se stal jistý nadstandard v době této krize a já doufám, že lidem alespoň trochu ulehčí překlenout toto úmorné období,“ říká skromně Jiří Nedvěd, který se tak zařadil mezi světovou designérskou špičku.

A‘ Design Award je ocenění za design, které se vyhlašuje každý rok v Itálii. Soutěž je organizována v širokém spektru kreativních oborů, aby zvýraznila jen ty nejlepší designéry všech disciplín. Přihlášené designy hodnotí mezinárodní porota složená z designérů, redaktorů i podnikatelů. Ocenění daného designu získává jeho autor od A‘ ?Design Award doživotně. Je totiž uděleno jen těm nejlepším designům.

Designové N-roušky, které získaly i mezinárodní ocenění, je nyní možné i zakoupit na www.n-rouska.cz.