Karlovarský kraj vítá rozhodnutí Saska ohledně pobytu lázeňských pacientů v ČR

V Sasku vstoupila v platnost vyhláška, na základě které nebudou potřebovat saští občané pobývající v ČR na léčebném lázeňském pobytu při návratu do vlasti negativní test na COVID-19 a nebudou muset jít do karantény. Hejtmana Karlovarského kraje Petra Kubise informovala o výjimce v rámci vyhlášky generální konzulka ČR v Drážďanech Markéta Meissnerová.

Podmínkou pro výjimku je v případě lázeňských hostů ze Saska potvrzení lékaře o tom, že šlo skutečně o léčebný pobyt, nikoliv pouze o wellness. Délka pobytu přitom nebude rozhodující. „Velmi nás těší, že se saská strana takto rozhodla a věříme, že k tomu přispěl i náš apel během jednání se zástupci saského zemského ředitelství a paní generální konzulkou. Jednáme i s bavorskou stranou a konzulátem v Mnichově, aby Bavorsko stanovilo alespoň podobné podmínky. Naše lázně jsou opravdu bezpečné, i po skončení jarní vlny koronavirové epidemie dodržovaly v létě hygienická opatření a o maximální ochranu svých hostů se v plné míře starají i teď. Lázeňští pacienti nejen z Německa jsou v českých lázeňských domech průběžně kontrolováni a nemusejí mít obavy z nákazy,“ uvedl hejtman Petr Kubis s tím, že pro německé lázeňské hosty česká strana připravila návrh potvrzení lékaře a formulář dala k dispozici oběma stranám.

Vyhláška zahrnuje také to, že Češi mohou pobývat na území Saska 24 hodin například na nákupech, výletech a podobně, aniž by museli mít test, či jít do karantény. Sasové pak mohou přijet bez podmínek do ČR na dobu 48 hodin, ovšem neměli by se účastnit velkých sportovních a kulturních akcí.

Zdroj: KK