Kam se může cestovat? Velký přehled cestovních omezení

Rakousko rozhodlo o zařazení Prahy mezi rizikové regiony, a to s platností od pondělí 28. září. Pro pražské cestovatele to znamená povinnost předložit negativní test ne starší než 72 hodin. Podmínky pro cesty chce změnit od 28. září také Tunisko, v ohrožení je výjimka pro organizované zájezdy, jejichž účastníci aktuálně nemuseli předkládat po příletu do země negativní test. Ten byl naopak povinný pro individuální turisty, tato podmínka nadále v Tunisku platí.

Foto: Ilustrační

Německo – od 23. září  je mezi rizikové oblasti zařazeno celé území České republiky s výjimkou Ústeckého a Moravskoslezského kraje. Pro překročení hranice musí cestovatelé předložit výsledek negativního testu, který není starší než 48 hodin. Pokud ho nemají, musí nastoupit do karantény a rozbor absolvovat do 72 hodin v Německu. Tato pravidla by měla platit pravděpodobně do poloviny října. Výjimku mají pendleři, řidiči nákladní dopravy a Češi, kteří projíždějí přes Německo domů. POZOR: Pokud cestujete z Česka NA německé letiště, povinnost testu platí.

Stoupající čísla v Česku způsobila dominový efekt a počet států, které se rozhodly prověřovat české turisty více než ostatní, stoupá každý den. Věřím, že tato omezení potrvají jen nezbytně dlouhou dobu, ale budou se odvíjet od toho, jak se u nás s druhou vlnou epidemie popasujeme. Hlavním kritériem, podle kterého se všichni rozhodují, je počet nových případů za 14 dní. Dokud toto číslo nezačne klesat, restrikce budou pokračovat.

Rakouské opatření bude platit od pondělí 28. září a bude se zatím vztahovat pouze na cestovatele z Prahy. Ti budou muset předložit výsledek negativního testu ne staršího než 72 hodin, nebo se na vlastní náklady izolovat ve vhodném ubytování a do 48 hodin požádat o provedení testu. V případě negativního testu bude karanténa ukončena. Nová opatření se nedotknou Čechů, kteří přes Rakousko tranzitují. Dlouhodobě je vhodné se na hranicích prokázat např. dostatkem paliva v nádrži na průjezd zemí bez zastavení.

Omezení vůči Česku se chystá přijmout od 28. září také Tunisko. Tuniská strana nás dnes odpoledne informovala, že chce zrušit výjimku pro organizované zájezdy. Snažíme se tuto hrozbu odvrátit. Podle údajů od cestovek má totiž stále zájezdy do Tuniska koupeno více než 8 tisíc lidí.

Výše zmíněná opatření následují po omezení, která vůči českým cestovatelům přijala v posledních dnech řada zemí. Níže je výčet těch nejaktuálnějších:

Řecko – od 28. září bude od cestujících z České republiky vyžadován negativní test ne starší než 72 hodin. Povinnost testu se nebude vztahovat na děti mladší 10 let.

Belgie – do tzv. červené zóny jsou zařazeny Praha, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický a Jihomoravský kraj a také Vysočina. Pro cestující z těchto červených zón platí povinnost nastoupit do karantény a absolvovat test.

Informace ke dni 24. září  2020- Zdroj: MZV