Chystá se sčítání lidu. Bude jednodušší a online

Zatím nejmodernější sčítání lidu v naší historii proběhne za sedm měsíců a online. Lis-tinné formuláře následně vyplní pouze ti, kteří možnost sečíst se přes internet nevyužijí. Již v září ale Český statistický úřad provede zkušební sčítání.

Ilustrační foto: K. Johnston

Moderně, online, raz dva. Tak lze ve stručnosti charakterizovat Sčítání 2021, jehož rozhodný okamžik nastane o půlnoci 26. března příštího roku. Přestože již při minulém sčítání bylo možné odevzdat vyplněný formulář elektronicky, je Sčítání 2021 primárně připravováno jako online. ČSÚ odhaduje, že tuto možnost využije 60 % obyvatel. Aktuální epidemiologická situ-ace však může tento počet navýšit. „Při online sčítání se nenakazíte ani chřipkou, ani korona-virem. Možnost sečíst se z bezpečí domova je tak další přidanou hodnotou Sčítání 2021, které bude navíc pro občany jednodušší a uživatelsky přívětivější,“ říká předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček. Sečíst se online tak bude možné i bez jediného kontaktu se sčítacími komisaři.

Počet zjišťovaných údajů se oproti sčítání před deseti lety zúžil přibližně na polovinu. Statistici totiž maximálně využijí všechna dostupná administrativní data a zjišťovat budou pouze to, co nelze zjistit jiným způsobem. „Zcela odpadnou otázky týkající se vybavenosti domácnosti například koupelnou nebo osobním počítačem, zjednoduší se otázky ohledně velikosti bytu, vzdělání či dojížďky do zaměstnání. Vysoký důraz pak klademe na bezpečnost a ochranu osobních údajů, kde splňujeme nejpřísnější standardy,“ upozorňuje Robert Šanda, ředitel odboru statistik obyvatelstva ČSÚ. Výsledky sčítání jsou přitom unikátní a mají široké uplatnění. Obce je mohou využít například při plánování mateřských školek či sociálních služeb, data o dojížďce pomáhají s optimalizací regionální dopravy. S počty obyvatel a domů pracuje také integrovaný záchranný systém. „Výsledná data budou poskytována zdarma a navíc se rozšíří i jejich nabídka v otevřených formátech. Bude tak možné sestavovat vlastní datové tabulky a mapové výstupy dle aktuálních potřeb uživatelů,“ doplňuje předseda ČSÚ Rojíček.

Hlavním partnerem ČSÚ pro všechny, kdo se nesečtou online, je Česká pošta jako přirozený partner státu. „Máme zkušenosti a znalosti, pracují u nás odborníci, disponujeme rozsáhlou sítí provozoven, máme místní znalosti a u občanů přirozenou autoritu. Nikdo asi nechce, aby sčítací formuláře s citlivými údaji sbíral kde kdo. Od toho je tady Česká pošta,“ říká generální ředitel České pošty Roman Knap a dodává: „Oproti minulému sčítání zajišťujeme pro Český statistický úřad větší portfolio jednotlivých úkonů. Od geografických prací a tisku formulářů až po jejich distribuci, sběr a digitalizaci a následnou skartaci.“

Zatím nejbližší fází příprav je zkušební sčítání, které proběhne od 1. září do 22. října. Český statistický úřad při něm osloví na 25 000 domácností s cílem otestovat proces sběru dat online i listinnou formou a odhalit možné rezervy před ostrým sčítáním.