Skotských her se v Kaceřově zúčastní také mistr České republiky

Závod České Higlenders ligy pokračuje. Také diváci v Karlovarském kraji budou mít možnost zhlédnou tohle zajímavé klání, kterého se zúčastní i úřadující mistr České republiky Martin Johanek. Začátek her naplánovali organizátoři na sobotu 22. srpna od 14 hodin na hřišti v Kaceřově na Sokolovsku.

Foto: Archiv kaceřovský klub Kačeři

Skotské hry, stejně jako kilt, tartan, whisky a dudy, jsou totiž nedílnou součástí skotské historie a skotského kulturního dědictví. „Trochu té tradice si vychutnají přítomní na chystaných závodech, které pořádá Ervin Wallish ve spolupráci s kaceřovským klubem Kačeři. Sportovci, kteří nastoupí v tradičním skotském kiltu, se utkají například v těchto disciplínách – vrh kamenem, hodem závaží do výšky, hodem závaží do dálky, hodem skotským kladivem a hodem klády,“ uvedla jedna z e závodnic Jana Třísková.

Co jsou to skotské hry? Po staletí zkoušeli skotští válečníci svoji sílu a obratnost během her, jejichž počátek nalezneme u her pořádaných králem Malcolmem Canmorem v Braemeru v druhé polovině 11. století. Ten při nich zjišťoval sílu, obratnost a statečnost válečníků, z nichž si potom vybíral své nejbližší spolubojovníky. Hrami v Ceres v hrabství Fife oslavili Skoti například vítězství krále Roberta Bruce v bitvě u Bannockburnu v roce 1314. Od té doby se hry začaly pořádat již pravidelně. Pořádali je nejen skotští panovníci, ale i jednotliví klanoví náčelníci či šlechtici. A tak se během krátké doby rozšířili Skotské hry i do té nejzapadlejší vesnice ve Skotsku.