Ivo Šmoldas: Řekl bych, že nejlepší humor je ten, jenž vzniká nezáměrně, ba přímo omylem

Františkolázeňský Mezinárodní festival kresleného humoru se blíží. Organizátoři ladí už jen poslední detaily, aby vše proběhlo tak, jak naplánovali. Také už prozradili jména těch, kteří usednou ve festivalové porotě. Jedním z nich bude český básník, redaktor, kulturní publicista, scenárista, moderátor a překladatel Ivo Šmoldas. K porotcování na festival se vrací opakovaně. Živé Chebsko mu u této příležitosti položilo několik otázek.

Foto: Archiv pořadatelů festivalu

Jaký druh humoru máte nejraději?

Řekl bych, že nejlepší humor je ten, jenž vzniká nezáměrně, ba přímo omylem. Není proto divu, že nejhojněji se vyskytuje v politice.

Jezdíte do Karlovarského kraje často?  Které místo tady máte nejraději?

Půvabných míst je v kraji požehnaně – Karlovy Vary, Loket, Cheb, Františkovy Lázně, Bečov, Kynžvart, … Zkrátka je jich AšAš. Nejčastěji ale zajíždím do Mariánek, užívám si tam světáckého poklidu, což je kombinace velmi raritní, a mívám slastný pocit, že jsem konečně u pramene, a ne jednoho.

Jaký je váš nejoblíbenější kreslíř?

Mám rád Vladimíra Renčína a Jiránka, jen trpce nesu, že už nekreslí, vymlouvajíce se na smrt. Z těch, co se ještě nevymluvili, obdivuju Jiřího Slívu a jeho jemnou až potutelnou rafinovanost.

Co vás v poslední době nejvíce rozesmálo?

Pominu-li nesčetné vládní tiskovky na vrcholu koronavirové krize, pak to byla má žena, když mi sdělila, že jistá její známá dělala škubánky synovi s volským okem. Homérská představa volookého synka mne nadmíru rozveselila. Jak vidno, mé radosti jsou vskutku prosté.

Co říkáte na dnes velmi oblíbený stand up?

Je to žánr věru nesnadný, ale zaplaťpámbu se najdou i tací, kdo ho zvládají mistrovsky, třeba Ester Kočičková…

Kde se s vámi mohou čtenáři v nejbližší době setkat?

V úterý 7. července budu předstírat herectví v divadle v Karlových Varech a přesně o měsíc později i ve Františkových Lázních. Tam se samozřejmě objevím i o Festivalu kresleného humoru.