Automatická sekačka si bez pomoci poradí s trávou i členitým terénem. Dokáže si i přivolat pomoc

Plně automatická sekačka brázdí v těchto dnech park ve Františkových Lázních. Zatím jen na zkoušku, pokud se osvědčí plánuje město jejich zakoupení natrvalo. Tyto sekačky pomohou snížit množství škodlivin i finanční náklady.

„Zahradní města jako jsou Františkovy Lázně si určitě zaslouží automatickou techniku a nejlépe bez uhlíkové stopy. Začali jsme ekologickým vozem městské policie, do provozu byl letos zapojen i elektromobil na vývoz odpadkových košů a toto je další z kroků ke snížení uhlíkové stopy,“ sdělil starosta Františkových Lázní Jan Kuchař.

Sekačka je testována na ploše 4000 metrů čtverečních. Město po cca třech týdnech provozu vyhodnotí, jak tuto práci zvládla a jestli se zlepší kondice sekané plochy oproti běžnému sekání. Pokud tomu tak bude, mělo by být prostranství před Glauberovými prameny tímto způsobem obhospodařováno.

„Jedna sekačka včetně instalace vyjde na cca na 120 tisíc korun. Pokud se sekačka osvědčí, počítáme s tím, že bychom v letošním roce zakoupili dvě.  V příštím roce bychom vyhodnotili jejich práci, tedy kvalitu i cenu a vytipovali bychom další možné lokality,“ sdělil starosta.

Robotická sekačka je naprosto unikátní, je zabezpečená GPS lokátorem proti krádeži a hlavně udržuje trávník pořád ve stejné výšce.

„Sekačka seká každodenní nárůst, odřezky padají do toho trávníku, to znamená, že se i přirozeně hnojí. Zároveň tato každodenní seč zamezuje odparu vody z plochy a umožňuje tzv. mozajkovou seč, kde zůstávají nesečené plochy pro hmyz. Sekačka je velmi tichá a může tak jezdit i v noci, hluk je přirovnáván k intenzitě lidského hlasu. Stroj funguje 240 minut a následně nalezne cestu do nabíjecí stanice,“ sdělil produktový specialista Patrik Truhlář.

„Stroj je chráněný lokátorem GPS a speciální mobilní aplikací. Ta funguje tak, že jakmile někdo sekačku nadzvedne, okamžitě začne vydávat zvukový signál a navíc okamžitě provozovateli odesílá souřadnice. Tím pádem, ji lze sledovat, až k tomu, kdo ji odcizil,“ poznamenal Patrik Truhlář.

Sekačka dokáže pracovat i v dešti. Je chráněná i proti převrácení, pokud by ji například dítě nadzvedlo nebo by ji převrátil pes, nože se okamžitě schovají do speciálního pouzdra tak, aby nikdo nepřišel k úhoně.

VID