Alergici zase smrkají. Ve vzduchu už létají pyly

Smrkání, pálení očí a kýchání. Tak se nejčastěji projevují příznaky alergie na pyly. A právě pylů v těchto dnech ve vzduchu řádí velké množství. Nyní začala kvést bříza, ale problémy dělá astmatikům a alergikům i vrba jíva, která roste v Karlovarském kraji velmi hojně. Pozor je třeba dávat i na pyly suché trávy. Výskyt a množství pylů sleduje v Karlovarském kraji pouze Rudolf Kovařík ze Šindelové. Další měřicí stanice je až v Plzni.

Ilustrační foto: Cenczi

„Zaznamenávám jako jediný v Karlovarském kraji pyly, a to dokonce ve třech pásmech. A to jsou horské, lesní a luční,“ informoval pozorovatel počasí v Šindelové. „Téměř denně musím chodit do přírody a výskyt pylu zaznamenávat. Velmi mě to baví a dělám to už 15 let. Pak to jednou za 15 dní odesílám Českému hydrometeorologickému ústavu, který na základě takto získaných dat dává informace do ordinací alergologů,“ informoval Rudolf Kovařík.

V tuto chvíli je podle něho největším problémem v kraji vrba jíva. Dalším z aktuálně kvetoucích stromů je bříza a také pestrobarevné květiny jako jsou bledule, sasanky, a i narcisky. Největší hrozbou jsou však tradičně stromy. Ty totiž mají velkou sprašnost.

„To znamená, že jejich pylové zrno dokáže doletět až několik kilometrů daleko. V tuto chvíli je velmi nízká vlhkost vzduchu. Pohybuje se kolem 20 až 30 procent. Takže pylová zrna mají volnější cestu a mohou se tak dostat na velkou vzdálenost až k alergikovi. Pokud by byla vlhkost vzduchu vyšší, pylová zrna na sebe navážou vodu, ztěžknou a nedoletí tak daleko,“ upozornil Rudolf Kovařík.

Pozor si musejí dát lidé nyní i na trávy, a to i když se ještě neseká.

„Trávy, i když jsou suché,a dokonce částečně tlejí, mají tendenci sprašovat také. Kde zůstaly plochy suché trávy, stačí, aby zafoukal vítr,a problém je na světě. Nutno připomenout, že pylová zrna trav dokážou také uletět až tři kilometry daleko, což je poměrně dálka,“ podotkl.

Problémy s pyly zaznamenal už i Miroslav Novák z Chebska.

„Létající pyl už jsem zaznamenal. Začal jsem i více smrkat a svědí mě občas oči. Kytky doma mít vůbec nemůžu, jen bych kýchal. Hned jsem nasadil tablety proti alergii a budu doufat, že to letos překonám. Bylo hodně sucho a tak se obávám, že se letos budou opět pyly míchat,“ poznamenal alergik.

Podle Rudolfa Kovaříka ale není zatím důvod k obavám. „Stromy i květiny letos rozkvétají postupně, takže si myslím, že mixovat se pyly zatím příliš nebudou a bude se jednat o klasickou pylovou sezonu,“ dodal.

VID