Muž našel dělostřelecký granát. Pyrotechnik munici zlikvidoval na místě

Začátkem listopadu vyjížděl pyrotechnik k nálezu munice, kterou našel muž nedaleko Rovné. Odborník granát na místě zneškodnil. K dalšímu nálezu vyjížděl o den později. Tentokrát to bylo do Jenišova. Jednalo se o fragment dělostřeleckého granátu, který pyrotechnik odvezl k likvidaci.

„V pondělí dne 4. listopadu 2019 krátce po jedenácté hodině dopoledne oznámil 48letý muž na linku 158, že v lese u obce Rovná nalezl předmět podobný dělostřeleckému granátu,“ sdělila policejní mluvčí Kateřina Krejčí. „Na místo byla vyslána policejní hlídka z Obvodního oddělení Sokolov – venkov, aby zajistila místo nálezu a jeho okolí z důvodu bezpečnosti. Operační důstojník poté povolal na místo policejního pyrotechnika z expozitury Teplice. Ten po příjezdu potvrdil, že se jedná o dělostřelecký granát ráže 7,5 cm. Na místě provedl jeho zajištění a následně i likvidaci,“ upřesnila. Při zneškodnění munice nedošlo k žádnému zranění ani škodě na majetku.

O den později, 5. listopadu 2019, krátce před pátou hodinou odpolední oznámil  43letý muž na linku 158, že při provádění výkopových prací na pozemku v Jenišově zřejmě nalezl předmět připomínající munici. „Na místo ihned vyjela policejní hlídka z obvodního oddělení Karlovy Vary – Rybáře, která místo nálezu a jeho okolí z důvodu bezpečnosti zajistila. Na místo byl následně přivolán pyrotechnik z expozitury Teplice. Ten uvedl, že se jedná o fragment dělostřeleckého granátu, zajistil jej a odvezl,“ doplnila mluvčí.

Nálezy podezřelých předmětů připomínajících munici jsou docela časté ať při stavebních nebo výkopových pracích, hledání hub, cenných předmětů z minulých let nebo jen při běžné procházce. Takové předměty mohou být zkorodované a nefunkční. Existují však případy, kdy je munice ještě funkční. Hrozí tedy nebezpeční nejen nálezci, ale může být ohroženo i celé nejbližší okolí.  Není proto na škodu, připomenout si pár preventivních rad, jak se zachovat při jejich nálezu:

• S nalezeným předmětem nebo podezřelou municí nikdy nemanipulujte.

• Nález označte a oznamte policii.

• Zajistěte nález tak, aby k němu nebyl možný přístup dalších osob.

• Vyčkejte příjezdu policie a dalších odborníků – psovoda se služebním psem vycvičeným na vyhledávání výbušnin, pyrotechnika a dalších policistů (pyrotechnici ke každému nálezu přistupují tak, jako by šlo o nebezpečný nález a musejí zachovávat pravidla bezpečnosti, aby nedošlo k explozi).

• Respektujte vyznačený bezpečný prostor pro práci policistů a pyrotechnika (na místech, kde nehrozí nebezpečí osobám ani poškození majetku, jsou nálezy likvidovány na místě. V ostatních případech je nález odvezen na bezpečné místo, kde je odborně zneškodněn.

• Vždy je nutné poslechnout pokyny policistů.