Po dálnici se řítil v protisměru a zastavit policistům nechtěl. Řídil s bezmála dvěma promile

Bezohlednou jízdou v protisměru na dálnici D6 ohrozil devětapadesátiletý šofér z Tachovska nejen sebe, ale i ostatní řidiče. Na výzvu policistů nereagoval a dál ujížděl. Jak se později ukázalo, policisté mu naměřili 1,91 promile alkoholu. Policistům se podařilo nebezpečné vozidlo zastavit po několika kilometrech.

Vzhledem k tomu, že řidič osobního vozidla značky Toyota se svým jednáním mohl dopustit dalších trestních činů, žádají kriminalisté řidiče, které muž svou bezohlednou jízdou ohrozil, aby volali na linku 158 nebo se dostavili na nejbližší policejní služebnu. Dále kriminalisté žádají řidiče, kteří disponují záznamem palubní kamery ze svého vozidla, na němž je zaznamenáno nebezpečné vozidlo v protisměru, aby tento záznam předali policistům.

Sokolovští kriminalisté zahájili trestní stíhání devětapadesátiletého muže z Tachovska, kterého obvinili ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

„Jako řidič osobního automobilu zřejmě nerespektoval dopravní značení a dne 15. října v době kolem 23:50 hodin najel na dálnici D6 do protisměru ve směru na Cheb,“ sdělil policejní mluvčí Jakub Kopřiva. „Jeho počínání okamžitě oznámilo na tísňovou linku 158 několik řidičů, kteří taktéž jeli po dálnici a s řidičem se potkali. Policejní hlídka se vozidlo pokusila zastavit poblíž obce Odrava, ale řidič na výzvy dávané zřetelně modrým světlem a nápisem STOP nereagoval a pokračoval dále v protisměru směrem na Cheb. U sjezdu na Mariánské Lázně se řidič vyhnul další policejní hlídce a najel na dálnici D6, kdy tentokrát již pokračoval ve správném směru na Sokolov. Několik kilometrů se policisté snažili řidiče zastavit, ale na výzvy s nápisem STOP ani tentokrát nereagoval. U obce Březová byl policisty donucen zastavit a následně byl jeho automobil zablokován služebními vozidly. Devětapadesátiletý muž se po zběsilé jízdě podrobil orientační dechové zkoušce na přítomnost alkoholu, která vyšla s pozitivním výsledkem s nejvyšší naměřenou hodnotou 1,91 promile alkoholu,“ doplnil. Poté policisté muže zadrželi a převezli na obvodní oddělení k dalším úkonům.

PREVENCE:
Jak se zachovat, když se dostanete na dálnici do protisměru?
Rozsvítit všechna světla včetně výstražných, aby bylo vozidlo dobře vidět a pokud to situace dovolí, přejet co nejdříve a bezpečně do odstavného pruhu či na krajnici na levé straně a nechat rozsvícená alespoň výstražná světla. Cestující by si ve vozidle měli obléci reflexní vesty a co nejrychleji vozidlo opustit a jít za svodidla dálnice, dostatečně daleko, do bezpečné vzdálenosti od odstaveného vozidla a zavolat policii. Co v žádném případě nedělat! Otáčet se na dálnici nebo dokonce couvat.