Na Den železnice vyjede z Karlových Varů historický parní vlak

Září je tradičně měsíc, kdy si železničáři společně s fanoušky drah připomínají výročí první veřejné jízdy parního vlaku na světě v roce 1825. České dráhy společně se svými partnery připravily na řadě míst v republice regionální dny železnice. Na sobotu 7. září jsou naplánovány první oslavy, které proběhnou v Karlových Varech. Připravené budou jízdy parních vlaků v čele s lokomotivou 475.179, jízdy historického motorového vlaku, výstavy kolejových vozidel a jízdy historického autobusu. Chybět nebude ani bohatý doprovodný program.

Jak to vypadalo na národním dnu železnice v roce 2016 se podívejte zde:

Milovníci železniční historie se v sobotu 7. září mohou svézt z Karlových Varů parními vlaky do Sokolova a Ostrova nad Ohří a zpět. Z karlovarského horního nádraží bude první vlak odjíždět v 9:35 hod, příjezd do Sokolova je naplánován na 10:10 hod. Zpět do Karlových Varů odjede v 11:10 hod, odkud následně pojede do Ostrova nad Ohří. Po krátké přestávce se vlak vrátí opět do Sokolova a jízdu ukončí v Karlových Varech, kam má příjezd naplánován v 16:20 hod.

Vídeo z chebského nádraží

Z horního nádraží se zájemci mohou svézt též historickým motorovým vlakem do Lokte a zpět nebo po tzv. trianglu Karlovy Vary dolní nádraží – Nová Role – Chodov a zpět na dolní nádraží. Mezi karlovarským dolním nádražím a areálem Světa záchranářů bude pendlovat historický autobus KAROSA ŠL 11 Dopravního podniku Karlovy Vary.

Vedle zážitkových jízd návštěvníky čeká řada doprovodných akcí. „Na karlovarských nádražích si lidé prohlédnou výstavu lokomotiv, modelové kolejiště, výstavu unikátních fotografií Jindřicha Nového z prostředí železnice v Karlovarském kraji. Dále si návštěvníci mohou vyzkoušet šlapací drezínu Václava Zahrádky, navštívit výstavu ve voze Václava Simbartla, nebo se zúčastnit komentované prohlídky dopravní kanceláře SŽDC na horním nádraží, odkud jsou dálkově řízeny stanice od Klášterce nad Ohří do Chodova a z Karlových Varů do Potůčků,“ říká Vladimír Omelka, ředitel Regionálního obchodního centra v Karlových Varech, a doplňuje další části programu: „Techniku zde představí i Hasičský záchranný sbor Správy železniční dopravní cesty. Atmosféru počátku 20. století navodí populární hudební skupina Švejk Band Milana Benedikta Karpíška. Pro děti budou připravené rozmanité soutěže, představení dětského divadla »Z bedny« a kinovůz s promítáním »Pohádek o mašinkách«. Během celé akce je zajištěno i občerstvení.“

Jak to vypadalo na národním dnu železnice v roce 2016 se podívejte zde:

Proč slavíme Den železnice?

Den železnice se každoročně slaví v průběhu září jako vzpomínka na den 27. 9. 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington.

Oslavy dne železnice jsou v průběhu září plánované na řadě míst České republiky. Jejich vyvrcholením bude Národní den železnice o víkendu 21. – 22. září v Lužné u Rakovníka. Podrobnosti budou průběžně doplňovány na web www.denzeleznice.cz a www.cd.cz/vlakemnavylet.