Marienbad Film Festival uvede restaurovaný snímek Loni v Marienbadu. Festival navštíví Eduardo Williams, Nahuel Pérez Biscayart i Bence Fliegauf

Marienbad Film Festival, který se letos koná v termínu 28. až 31. srpna, představí v sekci Retrospektiva režiséra Alaina Resnaise restaurovaným snímkem Loni v Marienbadu a herečku Audrey Hepburn. Hostem festivalu bude jeden z nejvýznamnějších evropských režisérů Bence Fliegauf. V hlavní sekci Theatre Electrique osobně uvedou snímky oceňovaný argentinský režisér Eduardo Williams, který přijede spolu s hercem Nahuelem Pérez Biscayartem. Svoji tvorbu v této sekci představí i čeští tvůrci: Roman Štětina, Bohdan Karásek a Jan Kačena.

Foto: Archiv organizátorů

Současné filmové tvorbě v oblasti experimentu formy a narace se věnuje hlavní sekce festivalu Theatre Electrique, ve které se představí čeští i zahraniční tvůrci. Argentinský režisér Eduardo Williams, jehož krátké filmy byly uvedeny v sekcích filmového festivalu v Cannes, celovečerní debut Lidská vlna získal ocenění na filmovém festivalu v Locarnu, uvede v Mariánských Lázních svůj poslední krátký snímek Parsi. Produkčně na něm spolupracoval i herec Nahuel Pérez Biscayart, který byl nominovaný za herecký výkon v dramatu Robina Campilla 120 BPM (držitel Velké ceny poroty Cannes 2017) na Evropskou filmovou cenu. „Eduardo Williams je nepochybnou nadějí současné autorské světové kinematografie, o čemž svědčí jeho aktuální tvorba i samotná její recepce. Nahuel Pérez Biscayart je českému publiku známý od roku 2014, kdy na festivalu v Karlových Varech obdržel cenu za nejlepší herecký výkon v soutěžním filmu Jsem tvůj. Je pro nás velkou ctí, že budeme moci oba tyto talentované umělce v „Marienbadu“ uvítat,” říká dramaturg festivalu Lubomír Konečný.

Na festival dorazí i nadějná francouzská filmová dvojice Esther Mysius a Camille Rouaud, kteří přivezou svůj krátkometrážní debut Gueule d’Isère a jejich nový projekt z Mongolska Blanc Ninja.

Hostem Marienbad Film Festivalu bude i maďarský režisér Bence Fliegauf. Jeden z nejvýznamnějších evropských režisérů, držitel Stříbrného medvěda z Berlína za film Je to jen vítr, vítěz festivalu v Locarnu s „ambientním filmem“ Mléčná dráha, autor hypnotického Dealera, bude mít v Mariánských Lázních svou masterclass.

Domácí scénu bude reprezentovat trojice českých režisérů. Bohdan Karásek (*1978) rozvíjí v konverzačním titulu Karel, já a ty úvahu o stálosti vztahů, možnosti zvolit jednoho partnera pro život, potažmo o obecné životní situaci člověka kolem třicítky z ženského i mužského pohledu, teď a tady. Roman Štětina (*1986) je jeden z mála českých umělců, který se věnuje práci se zvukem a propojuje ho s vizuálním uměním. Na festivalu představí triptych svých nových prací v neobvyklém propojení v rámci filmové projekce. Dramatik, dramaturg, filmař a živel Jan Kačena (*1982) ve svých uměleckých projevech pracuje se záměrnou nedotažeností, kterou považuje za přidanou hodnotu. „Do programu jsme zařadili například jeho „léblovský film“ Člověk si sám se sebou vystačí, respektive nevystačí. Organicky a nenápadně se tak tematicky i ideově propojují jednotlivé sekce festivalu. Těchto nenápadných propojení je v programu vícero, je na divácích, aby si je pro sebe objevili,” prozradil Konečný. Na festival dorazí i producentka Martina Netíková, která bude prezentovat tvorbu výtvarníka a laureáta Chalupeckého ceny Marka Thera.

Letos poprvé je věnována sekce Retrospektiva dvěma ikonám filmového světa: režisérovi Alainovi Resnaisovi a herečce Audrey Hepburn. “Každý rok budou mít diváci možnost vidět jeden film těchto umělců. Ne, jak bývá zvykem všechny filmy nebo jejich výběr v rámci trvání samotného ročníku

festivalu, ale několikaletá retrospektiva těchto tvůrců. Každý rok jeden film. Začínáme projekcí restaurované verze Resnaisova Loni v Marienbadu, který ocenila porota v roce 1961 na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách Zlatým lvem,” prozradil Lubomír Konečný. Finální tečku za festivalem udělá slavná road movie Dva na cestě, v níž exceluje oscarová herečka po boku Alberta Finneyho.

Marienbad Film Festival vzpomene také na režiséra, herce, výtvarníka a uměleckého šéfa Divadla Na zábradlí Petra Lébla.

Cenu Marienbad Prix převezme filmový kritik a dramaturg La Cinémathèque française Bernard Payen. Na vizuální podobě ocenění se podílela Nela Havlíčková, mariánskolázeňská designerka tvořící pod značkou Nela porcelán a grafický designér a typograf Jakub Samek, autor letošní grafiky Marienbad Film Festivalu.

V sekci Forum Marienbad se objeví experimentálně laděné filmy z celého světa vybrané na základě mezinárodní výzvy. “Do čtvrtého ročníku se nám přihlásilo celkem 142 děl ze 32 zemí, ze kterých jsme do soutěžní sekce vybrali 14 českých a 23 zahraničních projektů,” prozradila ředitelka festivalu Zuzana Stejskalová.

Mariánskolázeňský spolek Švihák spojil opět síly s hudebním magazínem Full Moon a společně se postarají o doprovodný program Marienbad Film Festivalu. Na Kolonádě Ferdinandova pramene vystoupí Katarzia, Zabelov Group, +-0, Market, Kittchen, Aid Kid a Isama Zing, filmový program okoření i přednášky, klipové pořady a workshop elektronické hudby.

Znělku 4. ročníku Marienbad Film Festivalu režíroval Jan Hecht: “Inspiroval jsem se postavami Resnaisova Loni v Marienbadu a lidí žijících v Mariánských Lázní a vytvořil jejich setkání v Arbo Baru, v neoficiálním srdci Marienbad Film Festivalu,” prozradil Jan Hecht. Ke zhlédnutí: https://www.youtube.com/watch?v=N8FLX7TdUPA. Festivalová abonmá jsou již v prodeji přes síť GoOut – http://bit.ly/MFFvstupenky.

Marienbad Film Festival se uskuteční díky podpoře Státního fondu kinematografie, Ministerstva kultury České republiky, Karlovarského kraje, města Mariánské Lázně, lokálních mecenášů a firem jako např. Léčebné Lázně Mariánské Lázně, a.s., Smart-Con s.r.o., Argia s.r.o., Srovname.cz, Smaragd, Olympia Hotel, Christo Group s.r.o. a dalších.