Vlaky už projíždí po opravených kolejích

Včera večer vyjely na zrekonstruovanou trať mezi Mariánskými Lázněmi a Chodovou Planou znovu vlaky. Prozatím tudy musí projíždět sníženou rychlostí, a to pouze 20 km/h. Koleje tady poškodil na konci července nákladní vlak, který převážel vápenec. Vykolejil tu, protože strojvedoucí překročil nejvyšší povolenou rychlost. Škoda je vyčíslená na 20 milionů korun a to jak na vlaku, tak i poškozených kolejích. Při nehodě se naštěstí nikdo nezranil.
„První dálkové spoje projely opraveným úsekem ve čtvrtek okolo 19. hodiny. Byly to Západní expresy Ex 563, který vyjel z Chebu v 18.33 hodin, a v opačném směru se jím stal vlak Ex 554, který odjel z Prahy v 16:45 hodin,“ informoval mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. 
Opraveným úsekem trati projede v sobotu 17. srpna i mimořádný Karlovarský Chodovar expres. 
„Tento mimořádný expres vyjede 17. srpna, jen dva dny po obnovení provozu na trati, a dopraví z Karlových Varů všechny příznivce piva a pivních slavností na každoroční slavnosti v rodinném pivovaru Chodovar v Chodové Plané. Zvláštní zpáteční jízdenka pro Karlovarský Chodovar expres platí také jako vstupenka na slavnosti a do areálu pivovaru. Expres je výjimečný také tím, že už na jeho palubě je možné ochutnat čepovaný zlatavý mok,“ podotkl Petr Šťáhlavský.
Speciální vlak vyjede z horního nádraží v Karlových Varech v 10. hodin. Do Mariánských Lázní přijede v 11.45 hodin a do Chodové Plané dorazí dvě minuty před dvanáctou hodinou. 
„Ve vlacích platí jednotné zpáteční jízdné 190 Kč. Jízdenka platí zároveň i jako vstupenka na slavnosti do areálu pivovaru. Přímo na palubě Karlovarského Chodovar Expresu si mohou cestující dát čepované pivo,“ poznamenala tisková mluvčí Českých drah Gabriela Novotná. 
Příčina nehody nákladního vlaku a z jakého důvodu strojvůdce nedodržel předepsanou sníženou rychlost, se stále vyšetřuje.
„Snížená rychlost 20 km/h je z důvodu konsolidace železničního svršku, zatím nebudeme předjímat, jak dlouho omezení rychlosti potrvá,“ podotkla tisková mluvčí Správy železniční a dopravní cesty Radka Pistoriusová. 
Železničáři v uplynulých dnech opravili poškozenou záporovou stěnu, položili kolem kolejí nový štěrk a ukotvili novou kolej. Před uvedením do provozu tu provedli také odpovídající zkoušky a revize. 
VID