Spadli z kola i ze hřbetu koně, v krvi jim koloval alkohol. Asi zapomněli, že i pro ně platí pravidla silničního provozu

Dva pády cyklistů i jezdce na koni řešili v minulých dnech karlovarští policisté. Všichni tři si z pátečních (14.6) nehod odnesli zranění. Zarážející však je, že u všech byl zjištěn alkohol v krvi. U jednoho byla hladina asi pořádně velká, nebyl totiž ani schopen se podrobit dechové zkoušce. Všechny případy jsou v řešení.

Cyklista je účastník silničního provozu, pro kterého platí stejná pravidla silničního zákona o provozu na pozemních komunikacích jako pro řidiče.

„V prvním případě jel na kole dvaasedmdesátiletý muž, a to v Karlových Varech po ulici Brožíkova ve směru k ulici Moskevská,“ informovala policejní mluvčí Zuzana Týřová. „Na křižovatce těchto ulic měl zastavit a z kola upadnout na zem. Policisté s mužem provedli opakovanou orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu, která vyšla pozitivně, s nejvyšším výsledkem 1,46 promile alkoholu,“ sdělila. Při pádu cyklisty došlo k jeho lehkému zranění, se kterým byl převezen k ošetření do nemocnice.

Krátce před 23. hodinou řídil jízdní kolo sedmačtyřicetiletý muž po ulici nábřeží Jana Palacha v Karlových Varech.“Za kruhovým objezdem most 1. máje nezvládl řízení zřejmě vlivem požití alkoholu a havaroval na komunikaci. Cyklista utrpěl lehké zranění a byl převezen k lékařskému ošetření do nemocnice. Vzhledem k tomu, že nebyl schopen provést po vyzvání policistů orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu, byl u něj nařízen odběr krve v nemocnici,“ upřesnila mluvčí.

I jezdec na zvířeti je řidič a platí pro něj stejná práva a povinnosti účastníků provozu na pozemních komunikacích. „Muž ve věku třiapadesát let jel v pátek dne 14. června na koni po účelové komunikaci v obci Velký Rybník. Zřejmě se plně nevěnoval řízení a z koně spadl na zem. Při tom došlo k jeho lehkému zranění, a proto byl převezen do nemocnice k ošetření. Před tím s ním ještě policisté provedli orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu, která vyšla pozitivně s výsledkem 0,90 promile alkoholu,“ doplnila Zuzana Týřová.

PREVENCE:

• Vliv alkoholu na cyklisty je podobný jako u řidičů aut.

• Alkohol snižuje vnímání a vyhodnocování dopravní situace. Zpomaluje reakce.

• Zhoršuje se přesnost a smysl pro rovnováhu.

• Na kole pod vlivem alkoholu se zvyšuje riziko zranění sama sebe nebo dalších účastníků silničního provozu.

Jaké sankce hrozí cyklistům nebo jezdcům na zvířeti za alkohol:

• Do 1 promile je sankce od 2500 do 20 tisíc korun.

• Od 1 promile je sankce od 25 000 do 50 000 korun.

• Za odmítnutí zkoušky je sankce od 25 tisíc do 50 tisíc korun.