Chebskou divadelní sezónu završí komedie o nejhorší zpěvačce všech dob

V sobotu 15. června se v Západočeském divadle v Chebu uskuteční poslední premiéra letošní Sezóny šprtů a repetentů. Komedie britského autora Je úchvatná! zachycuje osudy Florence Foster Jenkinsové, štědré operní mecenášky a nejslavnější amatérské pěvkyně první poloviny 20. století. Přestože zpívala naprosto příšerně, pravidelně koncertovala, nahrála několik desek a dokonce vyprodala slavnou koncertní síň Carnegie Hall.

Její bizarní pěvecký projev a pohlcující nadšení, které za jejího života fascinovaly tisíce fanoušků, zaujaly i řadu současných filmařů a dramatiků. Nejslavnějším zpracováním Florencina života je film Božská Florence z roku 2016 s Meryl Streepovou v titulní roli. Světová jeviště zase ovládl text britského autora Petera Quiltera, který se v Česku nyní inscenuje již pošesté jako koprodukční projekt Západočeského divadla v Chebu a Činohry Karlovarského městského divadla.

Náročné hlavní role, předpokládající zvládnutí záměrně falešně zpívaných světových árií, se ujala dnes již hostující Kateřina Pokorná (herečka ZDCH v letech 1986 – 2008). Role mladého pianisty Cosmé McMoona, který Florence živě doprovází a postupně se s ní sbližuje i lidsky, nazkoušel čerstvý absolvent JAMU Ondřej Kolín. St. Clairem, tedy životním partnerem Jenkinsové, se stal Radek Bár, její přítelkyní Dorothy Vladimíra Vítová a naopak její velkou odpůrkyní paní Verindah-Gedgeovou Pavla Janiššová. V půvabné roli mexické posluhovačky Marii zazáří Magdaléna Hniličková, která v této úloze na jevišti hovoří výhradně španělsky. 

Komedii o tom, že žádný sen není tak velký, aby se nedal uskutečnit, v Chebu nazkoušel zkušený muzikálový režisér Roman Meluzín ve scéně Jana Toboly, který je také autorem kostýmních návrhů. Korepetice a hudební nastudování si vzala na starost stálá spolupracovnice chebského divadla Irena Žídková, obtížnost hudebních partů si vyžádala i účast hlasové poradkyně, kterou se stala Zuzana Janiššová. Se španělskými pasážemi textu vypomohli jazykoví poradci Klára Hromadová a Miguel Angel Sanchez Megias, dramaturgii měla na starost Martina Pokorná.

Chebská premiéra je na programu v sobotu 15. června od 19 hodin a podle vyjádření zastupující agentury je možné, že se na ní objeví i autor textu Peter Quilter, který bude v té době na návštěvě České republiky. Do konce sezóny bude nová komedie k vidění ještě ve středu 19. a ve čtvrtek 20. června, vždy od 19 hodin. Karlovarská premiéra se odehraje až na podzim, v sobotu 26. října od 19:30.

Peter Quilter: Je úchvatná! Režie: Roman Meluzín, výprava: Jan Tobola, dramaturgie: Martina Pokorná, korepetice a hudební nastudování: Irena Žídková, hlasová poradkyně: Zuzana Janiššová, jazykoví poradci: Klára Hromadová a Miguel Angel Sanchez Megias, hrají: Kateřina Pokorná, Ondřej Kolín, Radek Bár, Vladimíra Vítová, Pavla Janiššová a Magdaléna Hniličková.