O Velikonocích se zvyšuje nehodovost. Pozor na alkohol a zvýšený pohyb motocyklistů, cyklistů a chodců

O Velikonocích se zvyšuje závažnost dopravních nehod. Na negativní bilanci se více než jindy podepisuje alkohol. Dlouhodobá statistika za poslední desetiletí ukazuje, že řidiči pod vlivem alkoholu zavinili o Velikonocích zhruba každou desátou nehodu. Vzhledem k téměř k letnímu počasí, které předpověď na Velikonoce slibuje, lze celkově očekávat zvýšený provoz na silnicích včetně motocyklistů, cyklistů a chodců. Pro tyto zranitelné účastníky provozu přitom dosavadní bilance letošního roku není příznivá, stejně jako alarmující počet vážných nehod v loňském roce především u motorkářů a chodců.

Foto: Cvičení složek IZS Karlovarského kraje

Samotní motocyklisté by měli ubrat plyn a neměli by se pouštět za limit svých schopností, především v období, kdy je ještě vozovka studená a sami jsou nerozježdění. Na druhé straně mohou fatálním střetům s motocyklisty předcházet i řidiči aut, pokud budou se zvýšeným počtem motorek a cyklistů počítat a chovat se k nim ohleduplně. Například při odbočování vlevo na menší komunikaci nebo vjezdu a výjezdu z pozemku či lesní cesty by měli obzvlášť pečlivě zkontrolovat, jestli neohrozí blížícího se motorkáře,“ řekl vedoucí oddělení BESIP ministerstva dopravy Tomáš Neřold.   

V období letošního ledna až března bylo na silnicích v důsledku dopravních nehod usmrceno už 87 a těžce zraněno dalších 365 lidí. Dosavadní vývoj letošního roku byl tragický zejména pro „jednostopé“ účastníky silničního provozu. Byli usmrceni již 4 motocyklisté (meziročně +2), dalších 25 jich bylo těžce zraněno (meziročně +11). Tragické následky se nevyhnuly ani cyklistům – 5 jich bylo usmrceno a dalších 39 těžce zraněno (meziročně +8). Velmi negativní bilance byla evidovaná také v oblasti usmrcených vinou nákladních automobilů a také v oblasti usmrcených seniorů (tj. osob nad 65 let věku). Detailní informace jsou obsahem tabulky, která shrnuje bilanci prvního kvartálu z pohledu strategických a dílčích cílů Národní strategie bezpečnosti silničního provozu.

Bilance loňských Velikonoc

V období Zeleného čtvrtka až Velikonočního pondělí došlo v roce 2018 k celkem 1 019 dopravním nehodám, při kterých bylo 5 osob usmrceno, 21 osob těžce zraněno a 224 osob zraněno lehce. Loňský velikonoční víkend se sice obešel bez smrtelných následků, nicméně za Zelený čtvrtek, stejně jako na Velký pátek zemřely 2 osoby, na Velikonoční pondělí pak jedna osoba. Z dlouhodobého hlediska (období 2009-2017) bylo nejvíce osob v uvedeném období usmrceno v neděli na Boží hod velikonoční, těžce zraněno na Bílou sobotu, lehkých zranění si pak nejvíce vyžádal Velký pátek. Za nejtragičtější nehodu loňských Velikonoc lze považovat právě nehodu, ke které došlo na Zelený čtvrtek. Řidič osobního automobilu s více než 1,5 ‰ alkoholu v krvi způsobil dopravní nehodu, při které zemřely dvě děti ve věku do 10 let. Sám přitom vyvázl pouze s lehkým zraněním. (viz. Zde: http://nehody.cdvgis.cz/detail.php?p1=140506180392).

Dlouhodobě byl evidován nadprůměrný podíl nehod zaviněných pod vlivem alkoholu o velikonočním víkendu (sobota – pondělí) – v období let  009-2017 činil 12,3 %! Alkohol se v roce 2018 podílel na dopravních nehodách 4,4 %, ve velikonočním období činil podíl alkoholu na dopravních nehodách na Zelený čtvrtek 4,6 %, na Velký pátek 8,1 %, na Bílou sobotu 8,2 %, v neděli na Boží hod velikonoční 9,7 %, na Velikonoční pondělí pak 6,4 %.

Na Velikonoce vyjíždějí rovněž „sváteční“ řidiči, proto je ostražitost na místě více než kdy jindy. Velikonoce, to není jen pondělní pomlázka. Ve čtvrtek začínají ve školách velikonoční prázdniny, a tak už od středy je očekávaná zvýšená hustota dopravního provozu. Vzhledem k tomu, že ve čtvrtek začínají dětem velikonoční prázdniny, očekává se zvýšená intenzita dopravního provozu již od středy. Letos je navíc již počtvrté Velký pátek státním svátkem, proto lze i v tento den očekávat významný nárůst automobilové přepravy.

BESIP se stejně jako v loňském roce bude spolu s policií podílet na velikonočních dopravně-bezpečnostních akcích zaměřených zejména na alkohol za volantem. Krajští koordinátoři BESIP budou na vybraných místech spolu s policisty oslovovat řidiče v rámci celorepublikového projektu Řídím piju nealko. Motoristé při akci dostanou nealkoholické pivo a jednorázový alkoholtester, preventisté je upozorní na rizika řízení pod vlivem alkoholu.