Jevgenija Alexandrovna Averičeva představuje své obrazy v loketské knihovně

Výstava obrazů autorky ruského původu žijící trvale v Lokti je k vidění v loketské knihovně. Umělkyně je známá svým poetickým viděním světa s nevšedním použitím barev. Její díla mohou zájemci odbivovat až do 5. května.

Jevgenija Alexandrovna Averičeva (Kozlova) se narodila v kozáckém kraji v Rostově nad Donem, kde v roce 1969 absolvovala Rostovskou výtvarnou školu M. B. Grekova.

Umělkyně si získala srdce diváků již na prvních výstavách, kterých se zúčastnila, a to nejen humanistickou orientací svých prací (série litografií „Chraňte planetu“, „Flóra XX. století“, „Stvořeno staletími, zničeno v okamžiku“), ale i svérázným použitím barev a poetickém vidění lidstva a světa. Tragické symboly jako atomový hřib nebo pozůstatky civilizace pohřbené pod popelem vždy kombinuje s nadějí a vírou v lidský rozum, který nedovolí dovést svět ke katastrofě. S těmito tématy se zúčastnila mezinárodní výstavy „Vesmír a svět“ v USA v roce 1990. V žánru knižní ilustrace je zajímavý její osobitý náhled na tvorbu Gustava Flauberta (Prosté srdce – rytiny do zinku). Další oblíbenou technikou výtvarnice je akvarel, v jejích dílech především z 80. let („Na verandě“, „Podzimní naturmort“, „Večer na Staročerkasské“) lze vysledovat důslednou inklinaci k složitým tónovým přechodům a hledání barevné harmonie v celkové kompozici. Obzvláště viditelný je tento přístup v dílech vztahujících se ke Stravinského opeře „Petruška“. Jevgenija Alexandrovna Averičeva vystavovala kromě Sovětského svazu (Ruska) také v České republice, Bulharsku, Německu, Jugoslávii a USA. Velký zájem návštěvníků vyvolala na počátku 90. let 20. století její profilová výstava v Domě knihy u Vřídelní kolonády v Karlových Varech.

Vstup zdarma