Sefardské písně budou znít Seebergem

První letošní koncert na Seebergu nabídne hudební lahůdku. V sobotu 13. dubna v 15.30 hodin zazní na hradě písně a romance sefardských Židů v úpravě pro kytaru, flétnu a violoncello. Posluchači si hudbu vychutnají v podání Velmi malého komorního orchestru Varvary Divišové.

Foto: Archiv účinkujících

Sefardské písně znějí exoticky. Hudba je emocionálně nabitá, hluboce osobní. Nesentimentální, spíše hrdý povzdech než nářek. Písně mají strhující dramatičnost, vznešenou renesanční vyklenutou melodii, přepadající do nářku až lamentace. Sefardské písně vycházejí z bohaté tradice lidové hudby španělských Židů. Dříve byly doprovázeny loutnou, bubínkem, tamburínou nebo zněly jen tak v samotě noci.

V pořadu Sefardské písně byly tyto upraveny pro kytaru, flétnu a violoncello za doprovodu bubínku.

Dominují velmi pěkné pěvecké sólové výkony zpěváků v souhře s citlivými doprovody nástrojů.

V úpravách písní se nejedná o dodržování autentického historického hudebního stylu, ale jsou přizpůsobeny dnešnímu nástrojovému obsazení i současnému vnímání hudby.

Pořad byl doplněn recitací nesmrtelného příběhu O Krysaři, jemuž starosta a radní města upřou odměnu za to, že zbavil město krys, a on se jim za to krutě pomstí. Příběh je založen na skutečnosti, ale známým se stal až řadou uměleckých zpracování. Nejproslulejší verzi tohoto příběhu, vytvořil anglický básník Robert Browning.

Obsazení: Tereza Skalická- alt. Jan Anděl- tenor. Hana Janoušková – violoncello. Dušana Čamková – flétny. Pavel Žemlička – kytara, tenor.

Recitace: Lucie Domesová

Vstupné: 90 korun

Předprodej vstupenek: Městské infocentrum, Městské muzeum, hrad Seeberg

Autobusová doprava zdarma, se zakoupenou vstupenkou na koncert:

14:45 Františkovy Lázně, městské sady

Zpět po skončení koncertu ca. v 17:30

O Velmi malém komorním orchestru Varvary Divišové

Velmi malý komorní orchestr Varvary Divišové je hudební sdružení s měnícím se počtem členů podle zrovna provozovaného pořadu. Je složen z karlovarských hudebníků ať již z Karlovarského symfonického orchestru, DAD kvintetu či hudebníků z rockových skupin.

Za dobu 15 let co působí na karlovarské scéně vytvořil dva pořady s keltskou tématikou ( Keltská hudba a Keltská hudba z povzdálí ), pořad složený z romancí španělských Židů – Sefardské písně, pořad Kalandr (a) Revival Band – složený z písní z repertoáru Petra Kalandry, vánoční pořady z českých a moravských koled. Orchestr vznikl původně jako hudební těleso na vernisáž karlovarské výtvarnice Varvary Divišové v počtu tří členů. V současné době v něm účinkuje kolem dvaceti muzikantů. Varvara Divišová – karlovarská výtvarnice – je nehrající majitelka orchestru.