Podzim dává sbohem. Přijde ochlazení

Mrazivá rána a chladné dny. Tak to bude vypadat následující dny podle Rudolfa Kovaříka z profesionální meteostanice v Šindelové. Zlomový bude už tento víkend, kdy teploty začnou ránou klesat pod nulu a přes den se nedostanou na víc než šest stupňů. V dalším týdnu pak přijde další ochlazení, kdy budou v noci teploty klesat až k mínus šesti stupňům.Počasí mráz

„Je pravdou, že letos byl listopad opravdu teplejší, než v uplynulých letech, a to v průměru o pět stupňů. O to větší však bude skok do výrazně chladnějších dní, které už mohli obyvatelé Karlovarského kraje zaznamenat,“ konstatoval odborník.

  Karlovarský kraj ovlivňuje totiž takzvané oceánské proudění, které má na svědomí to, že se tu teploty mění daleko rychleji než jinde v republice a počasí je tu obecně více nestálé.

 „Už v posledních dnech jsme se ráno probouzeli do mlhy a chladnějšího počasí. A tak to také bude pokračovat. Navíc nás od pondělí čeká další vlna ochlazení, která s sebou přinese i sněhové přeháňky, a to už od 600 m. n. m. A tam by se měl také i déle udržet. Podzim nám tak dá jasné sbohem,“ zažertoval Rudolf Kovařík.

Teploty už tak začaly lidi v kraji trápit.

 „Už jsem několikrát ráno škrábala auto, protože bylo namrzlé a do toho jsem s autem vždy vyjela do husté mlhy. Tato rána teď nemám ráda, ale co se dá dělat, přírodě člověk neporučí,“ sdělila Marie Koukalová z Chebu.

 Podobný ráz počasí potrvá téměř až do Vánoc. Lidé si tak budou muset dát pozor především na namrzající mlhy.

„Zem přes noc hodně vychladne a samozřejmě, že mlha může namrzat, takže to může klouzat, ačkoliv to na první pohled nebude patrné,“ upozornil Rudolf Kovařík.

 Navíc se kvůli ochlazení taky bude měnit tlak vzduchu, který má na citlivější jedince negativní vliv.

 „Lidé mohou být kvůli změnám tlaku více unavení, nervózní a náladoví. U některých mohou tyto změny vyvolat i nachlazení a jiné zdravotní potíže. Může se hůře dýchat astmatikům a pacientům s jinými dýchacími obtížemi,“ dodal Rudolf Kovařík. 

VID