Na Svatomartinském polívkobraní ochutnali návštěvníci i specialitu z kozlí hlavy

Několik druhů tradičních polévek i speciální z kozlí hlavy, husí delikatesy, grilované maso, ale i svatomartinské víno mohli ochutnat návštěvníci Svatomartinského polívkobraní na mariánskolázeňské hlavní kolonádě. Přítomní mohli také ochutnat rybí speciality, čerstvý mošt i makronky všech možných chutí i barev.Na Svatomartinském polívkobraní ochutnali návštěvníci i specialitu z kozlí hlavy

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4805615

Třiadvacet stánků s rozmanitými jídly i víny – nejen svatomartinskými – bylo připraveno na neděli 11. listopadu v Mariánských Lázních. „Vybrali jsme pestrou nabídku jídel masových, několik druhů burgerů, grilovaných mas s ostrými domácími omáčkami i rustikální skopová kari na jamajském grilu,“ uvedla organizátorka Eva Koreisová. „Největší úspěch měla stylová nabídka k tématu posvícení, a to kachnička na růžovo servírovaná s bohatou oblohou na domácím chlebu,“ informovala. V obležení byl také stánek se širokým se sortimentem mořských plodů a ryb, ale i další stánky s jemnými farmářskými pokrmy z bio produktů nebo stánek s řepánky z Malé Hané.Na Svatomartinském polívkobraní ochutnali návštěvníci i specialitu z kozlí hlavy

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4805615

Lidé mohli ochutnat třeba i jamajské jídlo, které do Mariánských Lázní přijel uvařit Luke Grunshaw z Prague Jark Station. Ačkoliv je Brit, žije už pár let v České republice, kde vaří především jídla z Karibiku. „Jamajské jídlo je moje vášeň. V Británii máme velkou jamajskou komunitu, já jsem vařil ale i přímo na Jamajce, odkud jsem si přivezl řadu receptů,“ vysvětlil. Jedním z nich je i polévka z kozlí či beraní hlavy. Také tu mohli návštěvníci festivalu ochutnat. „Je to taková tradiční, rustikální horalská polévka z Jamajky. Dává mužům sílu, má afrodiziakální účinky. Jsou v ní také batáty, papája, dýně, kokosové mléko a další,“ řekl. Jak na toto nevšední jídlo reagovali lidé? „Myslím, že tu byla spousta lidí, kteří rádi zkouší nové věci. Hodně z nich se vrátilo a jídlo pochválili. Ale nebudu zastírat, taky tu byli tací, kteří se jen ušklíbli a vůbec polévku neochutnali.“ Na Svatomartinském polívkobraní ochutnali návštěvníci i specialitu z kozlí hlavy

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4805615

Všichni prodejci dostali stejné zadání, měli pro návštěvníky připravit podzimní polévku pro zahřání. „Těch na festivalu bylo na 15 druhů. Zájemci ochutnali například tři druhy oblíbených dýňových, několik druhů kachních nebo husích polévek, dva druhy bujabéz, ale také tradiční dršťkovou a pro nás exotickou, vařenou z kozlí hlavy,“ sdělila organizátorka. Velkému zájmu se těšila také speciální podzimní indická polévka z červené čočky, kterou zájemci ochutnali ve stánku organizátorky. Po dobrém obědě přišly k chuti také sladké dobroty. Kromě palačinek, koláčů a domácího cukroví měli přítomní možnost ochutnat makronky tradičních i neobvyklých chutí i barev.

Přítomní mohli dobré jídlo zapít nejen vínem, ale i čerstvým moštem vylisovaným přímo u stánku s domácím ciderem, pivo, svařené víno i punč pro nejmenší. Nabídku doplnily hned dva stánky se špičkovou baristickou kávou.