Literární Františkovy Lázně zahájila Hana Maciuchová

Další ročník festivalu Literární Františkovy Lázně je zahájený. Oficiálně začal Českoněmeckým večerem v divadle Boženy Němcové, kterým provázela básnířka Alenka Vávrová spolu s Olgou Kupec a moderátorem Petrem Jančaříkem. Diváci si mohli vyslechnout pásmo básní českých i německých básníků. V pořadu došlo také na křest dvou knih a děti z františkolázeňské školy přítomným zazpívaly výběr z českých písní od roku 1918 až po současnost. Oblíbená česká herečka Hana Maciuchová nakonec hostům přednesla básně z knihy Mé a Františkovy Lázně aneb Z jiného světa spisovatelky Vávrové.

Literární Františkovy Lázně zahájila Hana MaciuchováVíce fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4760375

Večer 2. listopadu se nesl ve františkolázeňském divadle ve znamení krásné literatury. Diváci se stali svědky dvoukřestu knih Jasná setkání Kláry Hůrkové a Andělé, kteří usínají v New Yorku od regionálního autora Milana Hlouška. Knihy měly deset kmotrů a za všechny se slova ujala Hana Maciuchová a starosta Františkových Lázní.  Bravurní hrou potěšilo diváky duo Black and White harfenistek Zbyňky Šolcové a Katariny Ševčíkové a domácí skupina Good Time.

Ten, kdo nestihl slavnostní zahájení, bude mít možnost zúčastnit se několika desítek dalších akcí plných literatury, poezie i hudby.

Literární Františkovy Lázně potrvají do neděle 11. listopadu. Na celý týden je připravena zhruba třicítka dalších doprovodných akcí, přehlídka knižních novinek a setkání se známými autory a umělci. Jedná se už v pořadí už 21. ročník. Akci organizuje už několik let básnířka Alena Vávrová a město Františkovy Lázně.

Literární Františkovy Lázně zahájila Hana MaciuchováVíce fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4760375

A proč se vlastně herečka Hana Maciuchová festivalu letos zúčastnila?

„Před několika lety jsem hrála na jevišti ve františkolázeňském divadle Boženy Němcové, kde jsem měla možnost mluvit s Alenou Vávrovou a Olgou Kupec, které mě informovaly o festivalu, který se zde koná. Protože věřím, že dobrá literatura a verše jsou součástí i mé profese, souhlasila jsem s tím, že na akci přijedu,“ vysvětlila herečka Hana Maciuchová. „Ale to nebylo první setkání s poezií Alenky Vávrové. Před mnoha lety jsem uváděla její verše v pásmu od Vlastimila Maršíčka v pražské Viole,“ uvedla.

V divadle Boženy Němcové nikdo ani nedýchal, když Hana Maciuchová začala předčítat básně z legendární knihy Mé a Františkovy Lázně aneb Z jiného světa spisovatelky Alenky Vávrové.

„Ve Františkových Lázních jsem byla už několikrát. Jednou i jako host, kdy jsem tu strávila prodloužený víkend, a to jsem se tu procházela a vnímala tu veškerou krásu. A následně jsem tu také několikrát hrála v místním divadle. Moc se mi líbí, jak je divadlo napojené na park. Poezie je pro toto město jako stvořená,“ konstatovala herečka.

Literární Františkovy Lázně zahájila Hana MaciuchováVíce fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4760375

Organizátoři celé akce připravili pro zájemce bohatý program, ze kterého si může vybrat každý to své. Letošním mottem je Záchranná vesta humoru.

„Humor nadlehčuje, posiluje, někdy i dokonce člověka zachraňuje,“ sdělila básnířka Alenka Vávrová. „Náš festival, který se letos nese ve znamení humoru, zahájila Hana Maciuchová. Bylo mi ctí, že si vybrala k přednesu mé básně, tímto způsobem, jak sama řekla, chtěla složit hold mojí poezii. V dalším večeru pro festival vytvořila samostatný pořad Uznávám, že blouzním, ve kterém představila tři významné německy píšící autory v humorném duchu,“ informovala viceprezidentka a umělecká ředitelka festivalu Alena Vávrová.

Na Literárním sympóziu v duchu motta festivalu vystoupí se svými příspěvky význační čeští a zahraniční hosté. Jiří Slíva, významný český ilustrátor, literát a tvůrce kafkorismů a další význační autoři z Čech, Slovenska, Německa a Španělska.  Přítomní se mohou seznámit se Sabine Dittrich, Ivo Huclem, Ondrejem Kalamárem, Filipem Korytou – Slam Poetry, Dorou Kaprálovou, Věrou Koubovou, Alenkou Vávrovou, Stanislavem Kubínem, Patrikem Linhartem, Martinem Reinerem, Jaroslavem Rudišem, Roswithou Schieb, Rolfem Stemmle, Monikou Zgustovou a Robertem Zimmermannem. Přítomní budou také překladatelé textů: Regina Milfaitová , Klára Hůrková,Věra Koubová + Helga Blaschek-Hahn, Danka Garčarová, Ekkehard Raehmer, Martin Šíp, Sabine Dittrich + Petra Krämerová, Jaroslav Rudiš. Divákům se představí také Studentské divadlo Trychtýř z chebského gymnázia pod vedením Alexeje Kokoreva. Večer svými písněmi a hrou na kytaru bude provázet Jiří Slíva. Uvádí: Alena Vávrová a Štěpán Karel Odstrčil

Akce Literární Františkovy Lázně potrvá až do neděle 11. listopadu, kdy bude z Františkových Lázní vypraven speciální vlak literátů, malířů a muzikantů, který je zaveze do německého Hofu a zpět.

„Happeningový vlak z Františkových Lázní do Hofu a zpět pojede letos pod záštitou českého spisovatele Václava Grubera. Ten převezme vlajku festivalu z rukou německé autorky Sabine Dittrich. Tento akt bude symbolickým vyjádřením česko-německého přátelství. Partnerem jízdy jsou České dráhy a německý dopravce Oberpfalzbahn,“ dodala tisková mluvčí Českých drah Gabriela Novotná.

Literární Františkovy Lázně zahájila Hana MaciuchováVíce fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4760375

Video: Konferenční vlak Literárních Františkových Lázní. Autor: Milan Daněk