Policisté zjišťují, kde se nalezený chlapec pohyboval

Po více než týdnu se pohřešovaný třináctiletý chlapec z Hranic našel. Kde celou dobu byl, v současné době zjišťují policisté. Šetření ukázalo, že proti školákovi nebylo použito násilí.

„Po třináctiletém chlapci více než týden intenzivně pátrali policisté z Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje. Naposledy byl viděn v pátek 19. října v obci Hranice mezi 14.30 až 15. hodinou na cestě mezi autobusovou zastávkou a bydlištěm. Následně došel domů, kde odložil školní aktovku a převlékl se. Od té doby se nacházel na přesně nezjištěném místě,“ uvedla policejní mluvčí Kateřina Böhmová.

Policisté prověřovali veškeré dostupné poznatky s cílem hocha vypátrat. Pátrání, kterého se zúčastnilo několik desítek policistů a hasičů, probíhalo nejen v okolí bydliště chlapce. „Také jsme opakovaně prohlédli bydliště chlapce včetně přilehlých pozemků, do nichž nám matka vždy umožnila vstup. Pohřešovaný zde však nebyl nalezen, rovněž tak nebyl nalezen žádný důkaz o jeho přítomnosti v prohlížených prostorách. Nemohli jsme vyloučit, že by se chlapec mohl skrývat v okolních lesích, proto proběhly dvě rozsáhlé pátrací akce, při kterých se prohledal celý hranický výběžek,“ upřesnila mluvčí. V průběhu pátrání byl chlapec vyhlášen jako „dítě v ohrožení,“ s ohledem na zhoršující se počasí a důvodné podezření, že by mohl být ohrožen na životě.

V sobotu v nočních hodinách oznámila na policii matka pohřešovaného, že našla syna doma. Policisté okamžitě přijeli na místo a zajistili prvotní lékařské ošetření chlapce, který byl převezen do nemocnice. Chlapec nebyl ohrožen na životě a ve zdravotnickém zařízení byl ponechán na pozorování, kde je dosud.

„Po přijetí této informace policisté ohraničili prostor rodinného domu a současně provedli velmi podrobné ohledání domu, místa, kde byl chlapec matkou spatřen a také přilehlých prostor. Výsledkem tohoto ohledání nebyly zjištěny jakékoli důkazy, které by nasvědčovaly tomu, že by vůči chlapci mělo být užito nějaké násilí,“ informovala Kateřina Böhmová.

Výsledky dosud provedeného šetření bohužel nezodpověděly základní otázky, tj. zda se chlapec po celou dobu pohřešování nacházel doma nebo mimo domov. „Chlapec, jakožto klíčová osoba, se nám do současné doby k věci nevyjádřil. Proto i motiv jednání chlapce nám není znám.  Na celém případu rovněž spolupracujeme s Orgánem sociální péče o dítě v Aši,“ doplnila mluvčí.

Děkujeme všem za pomoc při pátrání. Velice si vážíme spolupráce občanů i médií, díky nimž jsme se rychleji dostali k podstatným informacím a poznatkům důležitým k celému případu.