Na přednášku České země a válka roku 1813 jsou zváni posluchači do muzea

K 205. výročí válečných událostí roku 1813 připravili organizátoři přednášku s názvem České země a válka roku 1813. Akce se uskuteční v v úterý 23. října v 19 hodin v Městském muzeu ve Františkových Lázních. Přednášejícím bude Jiří Šlajsna, historik z mosteckého muzea. Půl hodiny před začátkem přednášky bude rovněž umožněno shlédnout tematickou výstavu.České války přednáška muzeum Františkovy Lázně

V úterý, 16. října 2018, tomu bylo přesně 205 let, co se, poblíž Lipska, střetly jednotky císaře Francouzů se spojenými silami šesté protifrancouzské koalice. Vojenské střetnutí, jemuž se pro účast více než 700 000 mužů přezdívá „Bitva národů“, znamenalo zásadní zlom v boji za osvobození Ev-ropy z Napoleonovy nadvlády. Proto byl také na místě bitvy o sto let později vybudován monstrózní památník, jenž patří vůbec k největším v Evropě a jako takový měl demonstrovat historický význam někdejšího vítězství. Také v Čechách bychom nalezli množství pomníků z 19. a počátku 20. století připomínajících zdejší vojenské operace a oběti napoleonských válek. Také ve Františkových Lázních nalézáme nepřímý odkaz na vítězství spojenců nad Napoleonem v podobě pomníku císaře Františka z roku 1853. Tato skvostná socha z dílny bavorského sochaře Ludwiga von Schwanthalera znázorňuje zakladatele lázní jako vojevůdce v generálské uniformě a podobně jako zmíněné vojenské pomníky byla výrazem patriotismu obyvatel Rakouska.

Městské muzeum Františkovy Lázně proto v rámci letošní výstavy „Pomník císaře Františka I.“, jež byla letos v únoru otevřena u příležitosti 250. výročí panovníkova narození, přichystalo na úterý 23. října 2018 od 19 hodin přednášku, jež připomene poslední události napoleonských válek u nás a historické souvislosti s císařovou návštěvou ve Františkových Lázních. Nač se tedy konkrétně těšit? Mgr. Jiří Šlajsna, historik Oblastního muzea v Mostě, se ve své přednášce zaměří na České země a Rakouské císařství na sklonku napoleonských válek. Posluchače seznámí s málo známými kapitolami českých dějin, jakými jsou Pražský mírový kongres či úloha Čech v nové válce proti napoleonské Francii. Připomene významné válečné události roku 1813 na území Čech včetně bitvy u Chlumce, jež byla druhou největší bitvou koaličních válek na našem území. Představí rovněž úlohu české šlechty ve vojenských a politických dějinách Evropy té doby a seznámí s jejími nejznámějšími zástupci (Schwarzenberg, Radecký, Klenovský z Janovic atd.). Závěrem pak dojde i na vztah císaře Františka I. k Českým zemím a naopak.