Výstava hub nakonec měla co ukázat

Přibližně 250 druhů hub si prohlédli ti, kteří přišli na tradiční výstavu do mariánskolázeňské Správy CHKO Slavkovský les. I přes to, že uplynulé měsíce houbařům nepřály, mykologové se o exponáty postarali a přivezli je z různých koutů republiky.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4661326Výstava hub nakonec měla co ukázat

V dobrých letech bývá na výstavě přes 300 druhů hub. „Letos je to kolem 250 druhů. Na to, jak je suchý rok, je to opravdu úspěch,“ řekl Jiří Pošmura z Mykologického klubu Slavkovský les. Mykologové ale kvůli tomu museli zajet na místa, která tolik netrápilo sucho a vysoké teploty. Situace se v současných dnech lepší i na Chebsku. I na výstavu přinášeli lidé houby, které si nechávali od mykologů určit. „Občas se stane, že přinesou i něco vzácného, případně houbu, kterou jsme tu ještě neměli. Letos poprvé zde máme díky kolegovi z Karlových Varů činidla, pomocí kterých určujeme holubinky. Chemikálii naneseme na nožičku a můžeme určit, o jaký druh přesně jde. U holubinek je totiž určování složité a bez činidel často nemáte šanci zjistit, jaká přesně to je,“ vysvětlil Jiří Pošmura.

Už několikátý rok byl na výstavě k dispozici také mikroskop, a tak si návštěvníci mohli houby prohlédnout opravdu důkladně. K vidění zde byly ale i vzácné kusy. „Například masenka lišejníková roste jen na třech místech České republiky a jedno z nich je na Mariánskolázeňsku. Lidé ji ale mohli vidět také na výstavě. Je drobná a laik si jí v přírodě nejspíš nevšimne. Výjimečný je také nález kováře žlutého,“ podotkl.

Na výstavě mohli lidé ale také ochutnat různé houbové pochoutky, například salát, karbanátky, veganskou houbovou nádivku a nově třeba i houbový tatarák. Podle Jiřího Pošmury ještě budou mít houbaři s velkou pravděpodobností možnost nějaké houby najít. „Záleží samozřejmě na počasí. Pokud ale nebudou dlouhodobé mrazíky, tak ještě lidé můžou do lesa vyrazit,“ řekl.

Řada lidí má sice houby ráda, ale neumí je sbírat. Co by jim Jiří Pošmura poradil?

„Pořádáme různé procházky, při kterých se zájemci dozví spoustu užitečných informací. Třeba v sobotu 13. října pořádáme Zamykání lesa na Zelené hoře, které je spojené s poznáváním podzimních hub. Pro začátečníky je také dobré, pokud se přidají třeba do specializovaných skupin na sociálních sítích. Tam můžou vkládat fotky hub a ostatní členové jim poradí,“ dodal s tím, momentálně on sám dostává skoro každý den e-mail s prosbou o určení druhu.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4661326Výstava hub nakonec měla co ukázat