Vesnice roku: Nový Kostel vybojoval bronz

Vítězem letošního ročníku soutěže Vesnice roku se stala obec Dolní Němčí ze Zlínského kraje. Druhé místo patří obci Šumvald z Olomouckého kraje. Na třetí příčce se umístila obec Nový kostel z Karlovarského kraje. Ceny vítězům byly předány dnes na Jarmarku venkova v Luhačovicích za účasti ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové. Udělen byl taktéž titul Vesnice roku 2018 – Cena veřejnosti. Ocenění si odnesla obec Dolní Němčí ze Zlínského kraje. A koláčovou cenu za nejlepší domácí koláče získala obec Hrušky z Jihomoravského kraje. 

 „Soutěž Vesnice roku má za sebou úspěšný čtyřiadvacátý ročník. Za dobu své existence si získala celorepublikovou prestiž. Svědčí o tom i počet přihlášených obcí, které každoročně chtějí poměřit ,své síly´ s ostatními. Význam našeho venkova je nedocenitelný a mě proto těší, že jsme spolupořadateli soutěže Vesnice roku, která přispívá k jeho zviditelnění. Vítězům, ale hlavně i všem ostatním zúčastněným velmi děkuji za odvahu, že se do soutěže přihlásili,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

 Do letošního ročníku Vesnice roku se přihlásilo 228 obcí. Nejvíc soutěžících s počtem 25 bylo z Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina. Naopak nejméně obcí, a to jedenáct, se do soutěže přihlásilo v Olomouckém kraji. Vítěz získá finanční odměnu ve výši až dva miliony korun od Ministerstva pro místní rozvoj a osobní vůz ŠKODA OCTAVIA COMBI G-TEC, který vítězi na dva roky zdarma poskytne partner soutěže ŠKODA AUTO.

 Finalisté letošního ročníku jsou tyto obce: 

 Jihočeský kraj – Svatý Jan nad Malší, Jihomoravský kraj – Hrušky, Karlovarský kraj – Nový Kostel, Královéhradecký kraj – Stěžery, Liberecký kraj – Tatobity, Moravskoslezský kraj – Úvalno, Olomoucký kraj – Šumvald, Pardubický kraj – Pustá Kamenice, Plzeňský kraj – Kamenný Újezd, Středočeský kraj – Cítov, Ústecký kraj – Kytlice, Kraj Vysočina – Vepříkov, Zlínský kraj – Dolní Němčí.