Porod ve vlastním tempu a ve vlídném prostředí? To nabízí chebská porodnice

Doby, kdy se za nastávající maminkou zaklaply dveře porodnice a ona zůstala izolována od své rodiny, jsou naštěstí pryč. A s tím i to, že rodička byla jen dalším číslem ve statistikách. Dnes není výjimkou, když žena rodí ve svém vlastním tempu, není rušená zásahy personálu a je obklopená pochopením a přátelským prostředím. Tak si dnes velké množství žen přeje prožít svůj porod.

„Celkově vedeme porody a poporodní péči dle přání ženy. Jsou i ženy, které chtějí rodit ‚klasicky‘ lékařsky vedeným porodem. Ani těmto ženám samozřejmě dveře nezavíráme a jsou u nás vítány. Naším přístupem pouze chceme umožnit ženám rodit jinak, jak ony samy říkají ‚normálně‘,“ uvedla vrchní sestra chebské porodnice Andrea Bučková.

Přijít do porodnice, mít prostor sama pro sebe, klid, ticho a přítmí. K tomu svého muže, dulu nebo jiný doprovod, prostor pro střídání poloh, vanu, sprchu a jiné pomůcky, kdyby bylo potřeba. Mít čas i prostor vnímat sebe, přicházející miminko, prožívat každou minutu naplno a nerušeně jakýmkoli zbytečným zásahem zvenku. Tak, aby se maminka cítila v bezpečí.

„Základem pro naši práci je ale také připravená žena a žena, která ví, co chce. K tomu mohou dobře posloužit kurzy předporodní přípravy. Dobře víme, že síť předporodních kurzů není na Chebsku dostatečná a i k tomu bychom chtěli přispět. Plánujeme se intenzivně věnovat této oblasti. Již dnes probíhají jednou týdně v porodnici bezplatné konzultace, kde se snažíme ženám nastínit, jak je možné prožít porod dle jejich představ. Stále se ale hodně setkáváme se ženami, kterým jejich představa chybí a vlastně neví, co je čeká. Na tom musíme zapracovat a ženy seznámit s porodním dějem ještě dříve než v osmém měsíci těhotenství, aby měly dostatek času se kvalitně na porod připravit a sestavit si své vlastní priority,“ informovala Andrea Bučková.

A že se v českém porodnictví uplatňuje ‚porodní turistika‘, to je prokazatelné. Za poslední půl rok má chebská porodnice nárůst rodiček z jiných okresů a dokonce i z jiných krajů. Statistiky mluví jasně, téměř 19 % rodiček přijelo rodit i z místa vzdáleného od Chebu více než 150 kilometrů. A proč? Podle rodiček je jedním z hlavních důvodů porodnice respektující jejich přání. „Porodnice, kde žena může vyjádřit svůj názor, není tlačena do nepřirozené polohy a rutinních postupů, jako je například nástřih hráze. A i zde nám statistika ukazuje výsledky a důvody, proč chtějí ženy rodit v respektující porodnici. Od roku 2016 se nám rapidně snížil počet nástřihů hráze, když jsme za první pololetí roku 2016 hráz nastřihli až téměř 49 % rodičkám, v první polovině roku 2017 to bylo již pouze necelých 19 % a nejlépe jsme se zatím k tomuto zákroku postavili v prvním pololetí tohoto roku, tedy 2018, kde se již hodně přibližujeme standardu jiných zemí, se 14 % nástřihů hráze,“ informovala vrchní sestra.

V chebské porodnici jdou ještě dál a objevují další nové možnosti. „Zjišťujeme například, že po otevření rodinného pokoje a možnosti společného soužití rodiny již na oddělení šestinedělí, se rodinám otevírá nový obzor. Do nedávna se muž s rodinou začal sžívat až zhruba po týdnu, takže maminky měly tak trošku náskok. Dnes už tomu tak není, otec dítěte si ho může užívat již od úplného začátku. V tom bude také výhoda nově postavených prostor pro oddělení šestinedělí. Vzniká zde hned několik těchto pokojů,“ řekla Andrea Bučková.

A co čeká ženy v nové budově kromě více komfortu, intimního prostředí a moderních prostor?

Jsou to například porodní místnosti vybavené veškerým zázemím, které žena potřebuje. Nebude muset během porodu nikam přecházet, s nikým se střídat o sprchu či vanu. Bude mít prostě vše jen pro sebe. Může se tu cítit jako v lázních, neboť bude moci využít vanu s hydromasáží, místnost můžeme provonět vůní, která ji bude příjemná, můžeme ztlumit osvětlení a pustit hudbu dle přání ženy. Pokud je miminko v pořádku, zůstává první dvě hodiny po narození na těle matky a nedochází tak k žádné separaci, pokud si to žena nepřeje jinak.

Hypnoporody

V chebské porodnici se zabývají také tématem hypnoporodů, které je v poslední době aktuální. Jak potvrdila vrchní sestra Andrea Bučková, v současné době v porodnici spolupracují s paní Míšou Kalusovou a Jemným zrozením. Velká většina porodních asistentek a novorozeneckých sester, včetně lékařů a primáře oddělení, se zúčastnili přednášky od spoluzakladatelky tohoto projektu a to hlavně proto, že do porodnice chodí ženy, které tento kurz navštívily. Ty, které prošly kurzem hypnoporodu uměly velmi dobře ovládat své tělo, pracovat s ním a zatím pokaždé porodily miminko ve svém rytmu bez jakékoli pomoci. Velká většina zaměstnanců byla nadšena.

„A také proto jsem se rozhodla jít ještě dál a spolupráci prohloubit. Jak? To se určitě brzy dozvíte,“ uzavřela vrchní sestra Andrea Bučková