Pomozte při pátrání. Falešný revizor okradl devadesátiletou seniorku

Zatím neznámý zloděj se nestyděl okrást devadesátiletou seniorku, která navíc chodí o berlích. Vydával se za kontrolora elektřiny a obral ji o 35 tisíc korun. Karlovarští policisté proto žádají veřejnost o pomoc při pátrání. V případě jakékoliv informace, která by vedla k dopadení pachatele, volejte na linku 158 nebo se obraťte na nejbližší policejní služebnu.podvodník Karlovy Vary elektřina web

„V pondělí 2. července v době od 9:30 do 10:00 hodin přišel dosud neznámý muž do místa trvalého bydliště 90leté ženy, kde pod smyšlenou legendou jí měl sdělit, že přišel zkontrolovat elektroměr a elektrospotřebiče v domě,“ uvedla policejní mluvčí Zuzana Týřová. „Žena uvěřila a pozvala tak muže do jejího bytu. Muž předstíral kontrolu plynových kamen a poté ženě sdělil, že je nutné provést jejich výměnu a požadoval zálohu necelé dva tisíce korun s tím, že kamna jí poté vymění již bez dalšího doplatku. Žena mu tak z peněženky, kterou měla uschovanou, vydala zmíněnou zálohu. Muž chtěl ještě ukázat další místnosti a vzhledem k tomu, že žena byla o berlích a šla pomaleji, toho využil a odcizil jí uschovanou peněženku, ve které měla kolem 35 tisíc korun. Následně z domu odešel a až poté žena zjistila, že jí peněženka s finanční hotovostí chybí,“ upřesnila.

K popisu žena uvedla, že se jednalo o muže ve věku kolem 50 – 60 let, přibližně 170 cm vysoké štíhlé postavy, bílé pleti a měl kratší prořídlé šedé až bílé vlasy vzadu s pleškou a výrazné červené tváře. Na nose dioptrické brýle s tmavšími obroučky a mluvil česky. Na sobě měl modré džíny a šedočernou bundu z kůže nebo koženky. Dle popisu poškozené byl sestaven identikit pachatele.

PREVENCE:

Nabádáme především starší lidi, aby nikoho cizího nevpouštěli do svých obydlí. Podvodníci využívají množství záminek jak se dostat k seniorům do domácnosti. Velmi častými jsou nejrůznější legendy, kdy podvodníci vylákají od seniorů finanční částku. Mezi nejčastější legendy a záminky jak se dostat do bytu patří řemeslníci, podomní prodejci, montéři, revizoři elektřiny, vody a plynu (požadují vrácení přeplatku – nemají drobné), pracovníci úřadů a organizací, osoby v krizi, či osoby, které se vydávají za známé vnuka nebo vnučky. Co se týče falešných kontrolorů, tyto osoby by se měly na Vaší žádost prokázat příslušným průkazem a většinou o návštěvě kontrolora informuje společnost vždy předem. Nikdy těmto osobám neukazujte místo Vašich uschovaných finančních prostředků.