V Mariánských Lázních se jednalo o zápisu na seznam UNESCO

Jedenáct starostů lázeňských měst se sešlo nad nominační dokumentací pro zápis na seznam UNESCO. Jedná se o koordinaci činností před a po zápisu na tento seznam, o finanční náročnosti pro jednotlivá města a mimo jiné i o první prezentaci projektu Great Spas of Europe před komisí UNESCO, která se uskuteční na konci června v Bahrajnu.Jednání UNESCO Mariánské Lázně

Jednání probíhají ve dnech 4. až 5. května v Mariánských Lázních.

V roce 2006 nechal Karlovarský kraj zpracovat odborné posouzení historických center měst Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně za účelem jejich zařazení na tzv. Indikativní seznam lokalit, podle něhož bude Česká republika předkládat v dalších letech nominace nejvýznamnějších památek České republiky na Seznam světového dědictví UNESCO, což se ještě téhož roku stalo.

V roce 2009 byla iniciována myšlenka transformace národní nominace na sériovou nadnárodní nominaci. V roce 2010 zpracoval Národní památkový ústav srovnávací analýzu světového lázeňského dědictví a byla vytipována další evropská lázeňská města k možné nominaci na zápis na Seznam světového dědictví UNESCO. Do české části nominace byly zahrnuty lázně Luhačovice.

Nominovanými kandidáty v rámci nadnárodní sériové nominace jsou města: Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Luhačovice, Baden Baden, Bad Kissingen, Wiesbaden, Bad Pyrmont, Bad Homburg, Baden u Vídně, Bad Ischl, Bad Ems, Vichy, Spa, Bath a Montecatini Terme.

Na konci roku 2013 byla vytvořena oficiální struktura pro přípravu nominační dokumentace. Nejvyšším orgánem se stala Mezinárodní řídící skupina (International Steering Group), vedená zástupcem Ministerstva kultury České republiky, jejímiž dalšími členy jsou zástupci jednotlivých národních ministerstev. Jí je podřízena Mezinárodní pracovní skupina (International Working Group), vedená českým koordinátorem, členy jsou národní koordinátoři. Hlavním úkolem je zajištění zpracování nominační dokumentace. V roce 2014 byl připraven Formulář 2B, takzvaný Malý pasport, který byl odeslán každým státem individuálně do Centra světového dědictví v Paříži.

Během roku 2015 byly zpracovávány odborné podklady pro rozhodnutí o konečném složení nominace. V dubnu roku 2016 na jednání Mezinárodní řídící skupiny v Praze bylo rozhodnuto o konečném složení nominace, kterou bude tvořit 11 lázeňských měst – Bad Ems, Bad Kissingen, Baden-Baden, Baden u Vídně, Bath, Františkovy Lázně, Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Montecatini Terme, Spa a Vichy. Zároveň bylo zúčastněnými státy vysloveno přání předložit nominaci Centru světového dědictví v lednu 2018.