Titul Vesnice roku opět získala obec na Chebsku. Krajské kolo vyhrál Nový Kostel

Obyvatelé Nového Kostela na Chebu mohou slavit. Jejich obec se stala vítězem letošní soutěže Vesnice roku v Karlovarském kraji. Obec obdrží zlatou stuhu a postupuje do celostátního kola. V loňském roce zvítězila obec Skalná.

Foto: Archiv obceBeze jména

Do krajského kola se přihlásilo celkem 16 obcí z celého regionu. Soutěž vyhlašuje Spolek pro obnovu venkova ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Svaz měst a obcí ČR a Ministerstvo zemědělství ČR.

„Jsme rádi, že se zúročilo úsilí našich občanů. Tím jsme dokázali, že i na venkově může být krásně,“ uvedl starosta Nového Kostela Oto Teuber. Letošní vítězství není jediným úspěch Nového Kostela v soutěži o titul Vesnice roku. Například v loňském roce získala obec oranžovou stuhu za spolupráci se zemědělským družstvem.Oto Teuber web

Krajského kola soutěže se mohly účastnit všechny obce vesnického charakteru, které mají do 7500 obyvatel a vlastní dokumenty zabývající se rozvojem obce. Držitele titulu i ostatní oceněné obce vybírá hodnotitelská komise, kterou tentokrát vedl Quido Vlk, starosta obce Valy, jež v soutěži zvítězila v roce 2016. Hodnotí se především aktivita občanů, společenský život, občanská vybavenost a péče o veřejná prostranství, ale i využití informačních technologií. „Obec Nový Kostel jsme vybrali především proto, že se rozvíjí po všech stránkách, žije bohatým spolkovým a kulturním životem. Příkladně pečuje o zeleň i vodní plochy, spolupracuje s podnikatelskými subjekty, snaží se zajistit zdravotní péči pro všechny obyvatele obce i místních částí,“ uvedl člen komise Milan Zukal.

Celostátní kolo soutěže se uskuteční první zářijový týden. Vítěz letošního ročníku bude vyhlášen 15. září v Luhačovicích. Loňským držitelem prestižního titulu se stala obec Heřmanov z Kraje Vysočina, v Karlovarském kraji vyhrála obec Skalná z Chebska.