Evropa 19. století – ve spárech nebo v péči knížete Metternicha?

Byl kníže Metternich uzurpátor nebo nepochopený génius, kterému šlo o zachování míru za každou cenu? Pro odpověď je dobré si přijít na zámek Kynžvart. V neděli 20. května a v pondělí 21. května představí největší znalci knížete Metternicha svůj pohled na tohoto významného politika 19. století. Akce se koná v rámci tématu Národního památkového ústavu pro rok 2018 ŠLECHTA ČESKÝCH ZEMÍ V EVROPSKÉ DIPLOMACII. Vítaná je odborná i laická veřejnost.Zámek-Kynžvart-připravil-novou-expozici

Největšími hvězdami programu jsou Prof. Dr. Wolfram Siemann a Doc. PhDr. Miroslav Šedivý, Ph.D. Oba badatelé zahájí program v neděli 20. května v 10:00 ve Velkém sále zámku. Jejich přednášky se týkají jak zachování míru v Evropě, tak přímo západních Čech. Na přednášky se posluchači mohou těšit do 16:30 hod., kdy se další přednášející budou věnovat německému nacionalismu, vztahu s Itálií, ale i s Velkou Británií.

V pondělí 21. května budou probíhat workshopy rovněž od 10: 00 hod., a to i přímo v kancléřově knihovně. Prof. Dr. Siemann nechá účastníky nahlédnout pod pokličku své práce historika poutavým vyprávěním na téma Pohled do historikovy dílny: Jak z archiválií vzniká biografie. Doc. PhDr. Miroslav Šedivý, Ph.D. zase nabídne pohled do osobní knihovny kancléře. Pondělní program zakončí svým výkladem správce zámeckého depozitáře ve 12:00 hod. Přednáška i workshop Prof. Siemanna budou tlumočeny do českého jazyka. Na workshopy je nutné se předem přihlašovat, počet míst je omezen.