V Mariánských Lázních přivítají ptačí zpěv

Vítání ptačího zpěvu v mariánskolázeňských parcích se již stalo každoroční tradicí. Letos se akce uskuteční v úterý 1. května v osm hodin ráno. Sraz účastníků je u kolonády Ferdinandova pramene. Průvodcem bude ornitolog Správy CHKO Slavkovský les Pavel Jaška.ptačí zpěv

Vycházka zaměřená na poznávání ptačích hlasů v jarním období je doplněna ukázkou odchytu živých pěvců do sítí a jejich kroužkováním. Návštěvníci se tak mohou dozvědět mnoho o životě našich ptačích sousedů. Odchycené ptáky si budou moci prohlédnout zblízka a vypustit si je přímo z ruky.:  „Když budeme mít štěstí polapíme třeba jednoho z našich nejmenších pěvců králíčka obecného. Tento drobounký velmi pohyblivý ptáček, dekorativně zbarvený s typicky živě oranžovou čepičkou na hlavě, ač poměrně běžný v našem parku, je těžko zachytitelný pohledem v korunách stromů, zato ho určitě nepřeslechnete,“ říká průvodce Pavel Jaška. „Mnoho z nás určitě zná od vidění rehka zahradního, ptáka velikosti vrabce, který si často staví hnízdo v dutinách budov. Ale málokdo má možnost si ho prohlédnout přímo v ruce. Poměrně často se nám podaří chytit i budníčka menšího, zcela nenápadného malého zeleného pěvce, jehož jednotvárný hlas lze slyšet téměř po celý rok. Někdy nám do sítě zabloudí také střízlík obecný. Jak napovídá jeho jméno – ptáček nevelkého vzrůstu, tedy velikosti asi vlašského ořechu, je velice čilý, neposedný a na svou velikost neobyčejně hlučný.”

Dalekohled a dobrá nálada jsou vítány. Konec akce je odhadován do 11. hodiny dopolední.

Cyklus přírodovědných akcí „Pojďte s námi do přírody!“ připravila Správa CHKO Slavkovský les ve spolupráci se svými partnery. V rámci tohoto cyklu se zájemci můžou letos těšit na více než 80 výprav za poznáním přírodních zajímavostí západních Čech.