V tuzemsku působí necelých 900 tisíc podnikatelů

V tuzemsku je registrováno 2,86 miliónu ekonomických subjektů. Bezmála 51 % z nich je aktivních. Nejvíc je jich v Praze. Ukazují to nová data Českého statistického úřadu.IMG_8788-malá-na-web

Největší část registrovaných ekonomických subjektů tvoří soukromí podnikatelé. Na konci března jich bylo registrováno 1,94 miliónu. Aktivních živnostníků, kteří vykonávají svoji činnost, je však méně. Vloni šlo o 48,7 % z celkového počtu registrovaných podnikatelů.

Obchodních společností bylo na konci března registrováno 487 tisíc. Z toho 92,8 % představují společnosti s ručením omezeným a 5,4 % akciové společnosti.

„Necelá čtvrtina ekonomických subjektů má sídlo v Praze. Sídlí tam nejvíce podnikatelů, obchodních společností i státních podniků. Naopak nejmenší počet ekonomických subjektů je registrován v Karlovarském kraji a na Vysočině,“ uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Nejvíc ekonomických subjektů se věnuje velkoobchodu a maloobchodu, opravám a údržbě motorových vozidel. V případě akciových společností převažují činnosti v oblasti nemovitostí.

87 tisíc soukromých ekonomických subjektů je pod zahraniční kontrolou.