V pátek 13. dubna se uskuteční Den požární bezpečnosti

V pátek třináctého hasiči předvedou zájemcům, že tento den nemusí být vnímán pouze negativně.

Stejně jako v předchozích letech vyhlásila Česká asociace hasičských důstojníků Den požární bezpečnosti. Opět byl vybrán pátek s ´pořadovým´ číslem 13. Právě pátek třináctého je pro řadu lidí synonymem špatných zpráv či obecně něčeho smolného. Právě proto hasiči již několik let po sobě ukazují, že i pátek třináctého může být dnem bezpečí.

Foto: ilustrační – hasičská soutěž ve SkalnéVe-Skalné-soutěžili-hasiči-ve-vyprošťování

„Letošní téma tohoto dne zvolili hasiči v Karlovarském kraji bezpečnost na vodě a také bezpečný průjezd ulic pro záchranářskou techniku,“ uvedl mluvčí HZS Karlovarského kraje Martin Kasal.

„Téma bezpečnosti na vodě předvedou na své stanici také hasiči z Mariánských Lázní. Návštěvníkům předvedou všechny záchranné prostředky pro zásah na vodě. Zájemce seznámí také se správnými postupy chování na vodě. Zároveň bude pro děti připravena soutěž, obdoba dospělé soutěže TFA. Jedná se o fyzicky náročné činnosti na soutěžní dráže, které simulují skutečné podmínky zásahu hasičů. Začátek je v 10 hodin, akce bude probíhat až do odpoledních hodin,“ informoval.

V Karlových Varech je připravena preventivní akce u řeky Ohře u obchodního centra Varyáda. Od 13 do 16 hodin zde budou připraveny ukázky práce na vodě, hasiči seznámí zájemce s bezpečným chováním při koupání či jízdě na lodích na vodě, účastníci akce si budou moct vyzkoušet základní záchranné pomůcky pro případ tonutí. V případě nepřízně počasí bude akce přesunuta na karlovarskou stanici profesionálních hasičů.

Podobnou soutěž, tedy dětské TFA, připravují i hasiči na stanici v Toužimi. I zde bude připravena překážková dráha, kde si děti vyzkouší, co musí zvládnout hasiči při své běžné činnosti. Zároveň se hasiči z Toužimi zapojí do preventivní jízdy ulicemi měst, kde budou poukazovat na špatnou průjezdnost, nejčastěji kvůli špatně parkujícím autům. Tako akce nemá za cíl pokutovat špatně parkující, ale upozornit na tento dlouhodobý problém.

Průjezdnost ulic v pátek preventivně ve spolupráci s Policií ČR prověří také hasiči v Sokolově a Kraslicích. I zde má akce především upozornit na ztížené podmínky průjezdu záchranářské techniky na místo zásahu a apelovat na řidiče, aby při parkování mysleli i na toto.