Pramen v Dolních Pasekách se dočká úpravy

Pramen minerální vody v Dolních Pasekách je už řadu měsíců kvůli minimální vydatnosti vývěru mimo provoz. Pracovníci odboru správy majetku se proto v součinnosti s odborníky snaží jímání pramene upravit.

Foto: https://www.info-as.cz/mineralni-pramen-v-dolnich-pasekachPramen Dolní Paseky

Oprava v podlaze pavilonu má proběhnout v průběhu několika dnů až týdnů. Odborná firma už vyrobila nové zařízení, takzvaný obturátor, což je předmět z plechu ve tvaru zvonu, který se nasazuje na vývěr pramene. Systém je také označován jako zvonkové jímání. Původní obturátor byl, jak se zjistilo po rozebrání celého jímacího systému, na třech místech proražený. To zřejmě způsobovalo menší výtlak vody.

Po sestavení celého zařízení do původní podoby a jeho utěsněná jílem by se mělo vřídlo vrátit zpět a z vývěru opět v přijatelné vydatnosti vytékat.

Nynější opravou se řeší nejen tato závada, ale také odtok vody, která se začala před časem objevovat ve schodišti uvnitř pavilonu. Bylo zjištěno, že při předchozí rekonstrukci byl odtok této vody (může se jednat i o další pramen), původně svedené do kanalizace a následně do nedalekého potoka, pravděpodobně přerušen. Nynější oprava by měla odkanalizováním tento zdroj vlhkosti uvnitř pavilonu vyřešit a vrátit odtok do původního směru, tedy opět do potoka.

Milan Vrbata, tiskový mluvčí Městského úřadu v Aši   

Minerální pramen v Dolních Pasekách

Minerální pramen se nachází v obci Dolní Paseky, nedaleko místa, kde se setkává žlutá a zelená turistická značka.

Tento pramen je zmiňován již ve 12. století a v 16. století byl považován za léčebný. Na pokyn Ašského továrníka Gustava Geipela byl pramen v roce 1870 testován a následně zde byl vybudován dřevěný altán. V roce 1930 byl altán přestavěn na zděný pavilon, který zde stojí dodnes.

Dle místních pověstí má pramen blahodárný vliv na dlouhověkost a potenci. Dále je doporučován při svalovém revmatismu, poruchách látkové výměny a při dně.

Svým složením je blízký pramenům, které vyvěrají v lázeňském městě Bad Brambach.

Zdroj: https://www.info-as.cz/mineralni-pramen-v-dolnich-pasekach