V Mariánských Lázních přivolávali jaro

Na Boží hod velikonoční měli návštěvníci anglikánského kostela v Mariánských Lázních jedinečnou příležitost vidět různé jarní zvyky. Soubor Marjánek provedl návštěvníky dobou od masopustu, přes vyhánění zimy, k příchodu jara až po velikonoční koledování.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4229137V Mariánských Lázních přivolávali jaro

Program začal po poledni dílnou pro nejmenší děti, které si mohly vybarvit a vystřihnout velikonoční vajíčka, zajíčky nebo vyzdobit sádrové odlitky s jarními a velikonočními motivy. Nejen kluci pletli před kaplí pomlázky. Po chvilce se už v kostele ozvala veselá hudba. Oslava masopustu patří do směsi jarních tanečně-pěveckých pásem, se kterými vystupuje Marjánek většinou jednotlivě.

Zatímco se starší návštěvníci zahřáli kávou a svařeným vínem, děti se radovaly ze sbírání velikonočních vajíček, které potom vyměnily za sladkosti. V předsálí nechyběla ochutnávka mazanců a velikonočních beránků.

„V letošním roce ještě uvedeme dvě nová taneční pásma,“ uvedla vedoucí souboru Kateřina Jandlová. „Pro děti máme připravené pásmo Husy a pro dospělé tanečníky pásmo Husičky, které je upraveno pro sólo jednoho páru. O velikonočním programu mohli diváci zaznamenat druhý nový tanec pro dospělé – tanec Pod Dubem,“ sdělila.

Letos se příznivci souboru mohou s tanečníky a zpěváky setkat například také na dalším ročníku folklorního festivalu v Mariánských Lázních, který se uskuteční v době od 13. do 16. září. Další příležitost bude na vánočním vystoupení s názvem Cesta k Betlému, který se bude konat o poslední adventní neděli.

Dobrou zprávu má soubor také pro ty, kteří rádi zpívají a tancují. „Nové tanečníky, hudebníky nebo zpěváky vidíme rádi kdykoli během školního roku. Dostavit se mohou v sobotu dopoledne do MěDDM Dráček, kde FS Marjánek trénuje. Případné nové členy vítáme cca od pátého roku věku, horní hranici věku neudáváme, protože radost do folkloru, tance nebo zpěvu nejde věkem omezit. Na každého, kdo přijde mezi nás, se těšíme,“ řekla vedoucí souboru.

„Marjánek by chtěl poděkovat městu Mariánské Lázně a společnosti CUP Vital za podporu při organizaci. Velký dík patří řadě pomocníků, kteří pletli pomlázky, postarali se o občerstvení, výzdobu nebo se starali o děti v dílničce. Děkujeme všem, kteří připravili nádherně nazdobené beránky, mazance a pletence,“ doplnila Kateřina Jandlová.