Kateřina Jandlová: Soubor Marjánek čerpá písně a zvyky z oblasti Chodska

Blíží se tradiční akce, kterou mariánskolázeňský soubor Marjánek připomíná tradiční velikonoční tradice a zvyky. A ani letos zájemci o Marjánkovské jarnění nepřijdou. Uskuteční se o Velikonoční neděli, a to odpoledne od 13.30 hodin v Anglikánském kostele v Mariánských Lázních. Organizátoři připomenou lidové zvyky od masopustu až po oslavu Velikonoc.Pro návštěvníky bude připraven program, ve kterém nebude chybět hudba a tanec, pletení pomlázek, tvůrčí dílny a hledání vajíček. Přítomní budou moci ochutnat masopustní koblihy, beránky, jidáše a další.jarnění-1

Marjánek se zaměřil na folklorně nejbližší oblast – Chodsko, jež dříve sahalo až do nedaleké Chodové Plané. Jak je těžké sehnat chodský kroj? A kam všude se už soubor podíval? I na tyto otázky odpovídala Kateřina Jandlová, vedoucí souboru pořádajícího souboru Marjánek..

Jaký je repertoár souboru? 

Soubor čerpá písně a zvyky z oblasti Chodska. Je naštěstí k dispozici mnoho publikací, které nám to usnadňují. Zpracovali jsme například vánoční a velikonoční program, kterým se snažíme některé zvyky předvést veřejnosti. Od roku 2004 jsme navíc organizátory mezinárodního folklorního festivalu v Mariánských Lázních s názvem Mariánský podzim. Ten se koná vždy třetí víkend v září, letos konkrétně od 14. do 17. září.

To ale jistě není jediná akce, na které mohou lidé soubor vidět…

Soubor také každý rok pořádá na velikonoční neděli Marjánkovské jarnění a poslední neděli před Štědrým dnem vánoční akci Cesta k Betlému. Mimo to ale také pravidelně vystupujeme na zahájení lázeňské sezony v Mariánských Lázních, různých folklórních festivalech a řadě dalších akcí. Vystoupení Marjánku je totiž možné si i objednat.

Jsou pro region nějaké zvyky charakteristické?

Přímo pro Mariánské Lázně ne, proto čerpáme z Chodska.

Na Velikonoce předvádíme masopustní průvod s tradičními maskami, vynášíme Morenu, přinášíme léto, malujeme vajíčka, vyrábíme s dětmi velikonoční dekorace, představujeme tradiční velikonoční pokrmy – beránky, mazance, jidáše, masopustní koblížky i velikonoční nádivku. Pak také pleteme pomlázky, schováváme velikonoční vajíčka a zpíváme netradiční velikonoční koledy.

Na Vánoce pak zase zpíváme chodské koledy, zpracovali jsme pásmo Cesta k Betlému, kde můžete spatřit anděle, pastýře, pannu Marii, chudý lid s dary pro Ježíška i tři krále. Představujeme i vánoční zvyky, jako je obchůzka Barborek, tanec Lucií, rozkrojení jablíčka, lití olova, hod pantoflem i zlaté prasátko.

Věnujete se oblasti Chodska a máte také chodské kroje. Je těžké je sehnat? 

Část jsme si nechali šít přímo v Mrákově nebo Postřekově a druhou část jezdím nakupovat do antikvariátů, kde vybírám ty nejlepší kousky. Některé je potřeba trochu upravit, vyspravit nebo dozdobit. Děvčata nosí červené šaty s barevnými květy, kryté nejčastěji květovanou zástěrou s bílým kapesníčkem, bílou halenku, červené silonky a černé střevíčky nesmí chybět. Mají vlasy svázané do copu červenou mašlí. U chlapců můžete vidět (dříve kožené) světlé kalhoty vpředu na knoflíky, bílé podkolenky i halenu zdobenou krajkou, černé boty, vyšívanou tmavěmodrou vestu a beranici.Marjánek-připomenul-tradiční-velikonoční-zvyky

Existují pro folklórní soubory nějaké soutěže? 

Folklor a soutěže, to není moc dobré spojení. Podle čeho byste hodnotili, kdo je lepší? Každý soubor se inspiruje v historii svého regionu a přidává do své činnosti něco ze sebe. Pro folklor jsou spíše typické přehlídky a folklorní festivaly, na nich každý soubor předvede své písně, tance i kroje. Každý se zájmem sleduje druhé skupiny a případně se od nich může inspirovat. Tyto přehlídky a festivaly jsou často doprovázeny `společnou zábavou všech účinkujících`, kde se sejdou všichni muzikanti – je jedno jaké věku, pohlaví nebo národnosti – hrají společně a tanečníci se navzájem učí taneční kroky jiných skupin. Vždy zde panuje příjemná nálada, tančí se a hraje do pozdních hodin. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že na takové akce zůstávají krásné vzpomínky.

Kam až jste se s Marjánkem podívali?

Soubor nám umožnil navštívit zajímavá místa Čech, Moravy i Evropy. V České republice jsme vystupovali např. v Písku, Praze, Lanškouně, Břeclavi, Nymburku nebo na hradě Loket a Sebeerg, ale samozřejmě i na menších akcích kolem Mariánských Lázní. Měli jsme možnost podívat se také na Slovensko, do Německa, Francie, Litvy, Polska, Rumunska, Černé Hory i Belgie.

Jak dlouhou historii má soubor?

Soubor Marjánek vznikl v devadesátých letech minulého století. Původně existoval jako dramatický kroužek pod vedením Mgr. Zdenky Bahledové, dnes Hurtové. Zaměřil se na folklorně nejbližší oblast – Chodsko, které dříve sahalo až do nedaleké Chodové Plané. Věnujeme se chodským tancům, písničkám, tradicím a vystupujeme v chodských krojích. Původně tvořilo Marjánek asi 20 až 25 lidí, tanečníci, muzikanti a zpěváci. Od konce roku 2008 převzala vedení Folklorního souboru Marjánek Sandra Heřmanová Vápeníková, M.A. spolu se mnou, hudební složku má na starosti Mgr. Josef Babička. Dnes se počet členů pohybuje mezi 40 a 50.

Jaké je věkové rozpětí v souboru?

V souboru se pohybuje široké rozpětí členů. Nejmladším tanečníkům bývá kolem 4-5 let (podle šikovnosti a samostatnosti dětí) a nejstarší člen a vedoucí naší Malé chodské muziky v loňském roce oslavil 70. narozeniny.

Když by se někdo chtěl přihlásit a přidat se k vám, co musí udělat?

Pro přihlášení do našeho kolektivu stačí přijít mezi nás v době našich tréninkových časů, tedy v pátek od 19 hodin nebo během sobotního dopoledne, a to do MěDDM Dráček v Mariánských Lázních. Mezi nás vítáme tanečníky od 5. roku věku se smyslem pro rytmiku. Horní věkovou hranici nemáme, protože jsme otevřeni všem věkovým kategoriím, které folklor, hudba, tanec baví. Dnes už je bohužel běžné, že chlapci  – především tanečníci – jsou nedostatkovým zbožím, proto jsou pro nás nejzajímavější. Samozřejmě nové členy přijímá také naše kapela  – přivítáme zpěvačky, zpěváky, šikovné klarinetisty, basistu nebo hráče na vozembouch.

O Bc. Kateřině Jandlové, DiS. 

Už ve druhé třídě začala navštěvovat dramatický kroužek pod vedením Mgr. Bahledové (dnes Hurtové), kde se zpívali písničky, děti předváděly různé zvyky a trochu i tančily. Kolem roku 1998 využili členové kroužku možnost využívat chodské kroje. „Tato myšlenka nás velice nadchla a začali jsme studovat hudbu, tance a zvyky. Účastnili jsme se mnoha tanečních seminářů a nadšeně trénovali. Postupem času jsme dokázali založit Malou chodskou muziku pod vedením Mgr. Josefa Babičky a začali jsme jezdit na folklorní festivaly v Čechách i Evropě. V roce 2004 jsme založili neziskovou organizaci a v roce 2005 začali s pořádáním folklorního festivalu v Mariánských Lázních. Na konci roku 2008 jsem převzala vedení souboru já se Sandrou Heřmanovou (dnes Vápeníkovou), M.A. Marjánek společně vedeme dodnes a pokud by se chtěl někdo přidat mezi nás, není problém, rádi ho přivítáme kterékoli sobotní dopoledne v MěDDM Dráček v Mariánských Lázních,“ říká Kateřina Jandlová.