Na Velikonočních jarmarcích nebudou chybět výtvarné dílny

Načerpat inspiraci nebo se naučit něco nového mohou návštěvníci velikonočních jarmarků. První akcí, kde si zájemci budou moci vyrobit vlastní dekoraci, bude již tento týden trh v chebském muzeu. Další možnost budou mít návštěvníci v neděli 1. dubna na Seebergu. Jednu ze zajímavých výtvarných dílen povede také Hanka Kertisová.Kertisová velikonoce 1

„Budeme vyrábět velmi oblíbené veselé velikonoční postavičky a zápichy z vatových tvarů. Ze zažehlovacích korálků si lidé budou moci vyrobit kuřátko, zajíčka nebo kraslici a také budeme zdobit kraslice pomocí barevných papírových výseků,“ vysvětlila výtvarnice. Její dílny jsou vyhledávané nejen dětmi, ale stále více také dospělými, kteří si chtějí vyrobit vlastní dekorace.Kertisová velikonoce 2

„Při individuálně domluveném termínu tvoření je nabídka o něco zajímavější. Vyrobit si můžeme kraslice pomocí papírového pedigu, zajíčky z ponožky nebo chundelaté zajíčky či kuřátka z vlny a také různé zdobené jarní dekorace na zavěšení,“ uvedla.

Malý návod, na jednoduchou velikonoční dekoraci podle Hanky Kertisové:

Jednoduchá a velmi efektivní je zdobená kraslice vyrobená z papírového pedigu.

Pomůcky:

silnější drát

kleště

papírové ruličky

špejle

nůžky

tuhé lepidlo na papír

kolíky na prádlo

různé dekorace na dozdobení

(filcové tvary, přírodní větve, malé dřevěné tvary)

tavná pistole

Postup:

Z drátu si vytvarujte kraslice potřebné velikosti. Pak si připravte dostatečné množství ruliček. Na tvar o velikosti 30 cm budete potřebovat 20 ruliček dlouhých 1 metr. Ruličku vyrobíte tak, že šikmo smotáte na špejli papírový proužek o šířce 10 cm a délce 50 cm. Na konci slepíte, aby se rulička již nerozmotala.

Nyní pomalu obmotávejte ruličky okolo vámi vytvořeného tvaru z drátu. Pomocí tuhého lepidla slepujte ruličky k sobě, aby vytvořily jednu dlouhou ruličky, se kterou tvar budete obmotávat do potřebného objemu. Kolíky použijte k přichycení konců ruliček, aby se dále nerozmotávaly. Na konci schovejte zbytek ruličky pod ostatní, aby nebyl vidět.

Následovat může nabarvení ruliček do vámi požadované barvy. My máme dekoraci bílou, tak to není potřeba. Jinak existuje velké množství barev určených přímo na barvení papírových ruliček.

Nakonec je potřeba výrobek dozdobit. Pro naši kraslici jsem použila ozdobnou velikonoční pentli na mašli, různé dřevěné výseky ve tvaru zajíčků, dekorační trávu, větvičky jehněd a malé keramické zajíčky. A máme hotovo.