Prodejce ukončil spolupráci s dodavatelem jablek, která obsahovala pesticidy

V minulých dnech odhalila státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nadlimitní obsah pesticidů v jablkách u prodejce Cash & Carry ČR s.r.o (článek zde). Společnost na základě této události ukončila spolupráci s dodavatelem polských jablek  Olymp Fruit. Pokud mají zákazníci jablka Idared ještě v zásobě (jedná se o šarži 02/02), mohou je vrátit zpět na kterékoliv pobočce MAKRO, kde jim budou vráceny peníze.jablka-vetrinární-inspekce

Společnost MAKRO ČR v reakci na přetrvávající problémy stupňuje ochranná opatření a kontroly. Na základě nevyhovujících výsledků testování společnost 8. února 2018 ukončila spolupráci v oblasti dodávek jablek s polským dodavatelem Olymp Fruit.

„Pozitivní výsledky kontrolního testování byly zjištěny i přes skutečnost, že dodavatel opakovaně předložil negativní výsledky laboratorních testů na pesticidy i seznam přípravků, které k ochraně rostlin používá. Zjištěný pesticid chlorpyrifos mezi nimi uveden nebyl. S dodavatelem stále řešíme, jak je možné, že se chlorpyrifos do jablek dostal,“ komentuje situaci Marta Nováková, vedoucí oddělení kvality MAKRO Cash & Carry.

MAKRO ČR provádí kontrolní testování na pesticidy u všech dodavatelů daných komodit. Jablka od polských dodavatelů jsou do sítě odebírána pouze na základě předložení kompletních výsledky testů na pesticidy. Požadovány jsou doklady o rozboru s uvedením odrůdy a čísla partie dodávky.