Nestabilní teploty ohrožují plodiny

Časté střídání teplot posledních dní škodí zemědělským plodinám i ovocným stromům. Jsou oslabené a snadno je tak mohou napadnout různé choroby. Na tento fakt upozornil klimatolog Rudolf Kovařík ze Šindelové. Podle něj se budou teploty v Karlovarském kraji houpavě pohybovat i v následujících dnech. V noci spadnou pod bod mrazu a přes den v nížinách mohou vystoupat nad nulu. obilí na web

„Karlovarský kraj je velmi specifický, zdejší počasí totiž ovlivňuje oceánské proudění. Takže dynamika počasí je tu velmi výrazná. Tím pádem dochází k častějšímu střídání teplot a mnoha dalším úkazům, které jsou pro náš kraj specifické,“ informoval Rudolf Kovařík.

„Mrazy, které v Karlovarském kraji před několika dny udeřily, zdaleka ještě neskončily a určitě ještě klesne ryska teploměru k -10°C, na některých místech našeho kraje bude ještě chladněji,“ upozornil Rudolf Kovařík.

„Přes den se opět teploty budou držet mírně nad nulou v nížinách, mírně pod nulou zůstanou jen na horách. Takže, i když napadne sníh v nížinách, hned roztaje,“ vysvětlil Rudolf Kovařík. Výrazně ochladit by se zase mělo až ke konci tohoto týdne. Právě časté střídání teplot a nestálost počasí budou podle klimatologa pro zemědělce i drobné pěstitele zdrcující. „Ochlazování a následné oteplování bude mít vliv zejména na vývoj ozimé sadby na polích. I když jsou tyto monokultury připravené pro zimní období, začínají při teplotách nad nulou pomalu klíčit, při mrazu hned naklíčená část umrzne a tak se to stále dokola střídá. To znamená, že pro zemědělce může být současný vývoj zimy velmi nepříznivý,“ sdělil Rudolf Kovařík.

Plodiny na polích podléhají při střídání teplot i mnohem častěji plísním a dalším chorobám, takže je pak musejí zemědělci o to více na jaře ošetřit chemickými prostředky. „To samé platí i na zahrádkách drobných pěstitelů. Na ovocných stromech se mohou objevit plísně, lišejníky, mechy, které strom poškozují, vlastně na něm parazitují, a je třeba je na jaře dostatečně ošetřit chemickým postřikem, aby se strom zachránil a aby nedošlo také k napadení jablek, hrušek, broskví a dalšího ovoce,“ poznamenal Rudolf Kovařík.

VID