Nejstarší chebské sídliště se dočká opravy za miliony

Na několik milionů korun přijde revitalizace nejstaršího chebského sídliště Spáleniště. Úpravou mají v příštím roce projít nejen silniční komunikace, ale také vnitrobloky. Nejpalčivějším problémem sídliště je nedostatek parkovacích míst, kterých by tu po rekonstrukci mohlo přibýt několik desítek. Zvelebení sídliště město rozdělilo do několika etap.Spáleniště 1

„Spáleniště bylo postaveno přibližně před 60 lety. S ohledem na to, že se tam toho zatím moc neudělalo, odpovídá současný stav jeho stáří. Komunikace jsou dožilé, chybí parkovací místa, prostranství mezi domy jsou zanedbaná,“ uvedl chebský starosta Antonín Jalovec.

Město už vypsalo výběrové řízení na zpracovatele projektové dokumentace rekonstrukce ulic V Zahradách a Kosmonautů. Projekt včetně stavebního povolení chce mít vedení města k dispozici nejpozději na začátku června příštího roku. Do konce roku 2018 pak chce město zvládnout opravu alespoň jedné ze zmíněných ulic.

„Stávající podélná parkovací místa budou nahrazena šikmými. Podle hrubých předběžných odhadů z dříve zpracované studie by rekonstrukce obou ulic měla přijít asi na 10 milionů korun,“ vyčíslil starosta.

Rekonstrukce se v příštím roce dočkají i jednotlivé vnitrobloky na tomto sídlišti. První na řadu přijde vnitroblok v ulicích 17. listopadu a Kosmonautů.

„Tento zanedbaný vnitroblok by se měl proměnit v příjemnou oddychovou zónu. Druhý velký vnitroblok za Vesmírem se zatím opravovat nebude. Chtěli bychom ho řešit komplexně, ale tomu brání poměrně komplikované majetkové vztahy k chátrajícímu objektu zmíněného nákupního centra, které má dva soukromé vlastníky. Ti vzájemně nespolupracují a objekt je zatížen právními spory,“ okomentoval starosta.

Před časem zpracovaná studie revitalizace Spáleniště zmapovala především to, kde všude by na sídlišti mohla vzniknout nová parkovací místa. Jejich budování je v šesti etapách navrženo v ulicích 17. listopadu, V Zahradách, Kosmonautů, Pastýřská a Mírová a ve vnitrobloku za obchodním centrem Vesmír. V současné době jsou v těchto pěti lokalitách přibližně dvě stovky oficiálních parkovacích míst. Po provedení navrhovaných úprav by se měl tento počet zvýšit na téměř čtyři stovky. Celkově by to přitom mělo stát až 40 milionů korun.

VID