Kolonáda patřila barevným jablkům a hruškám  

Desítky druhů jablek a hrušek, voňavé štrúdly a barevné obrázky od dětí. To vše bylo k vidění na dalším ročníku oblíbeného Lázeňského festivalu v Mariánských Lázních. Některá jablka a hrušky bylo možné ochutnat. Veřejnost se navíc mohla poradit s odborníky o tom, jak mít na své vlastní zahrádce taková krásná jablka a jak je uchránit před škůdci. Lidé i hlasovali o tom, které jablko se jim nejvíce líbí.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3818619

Kolonáda patřila barevným jablkům a hruškám

„Příchozí návštěvníci se mohli zase těšit na pestrý jarmark místních výrobců a řemeslníků a ochutnat různorodé regionální dobroty Karlovarského kraje,“ sdělila Jana Rolková z CHKO Slavkovský les. „I letos byla možnost prohlédnout, očichat a třeba i ochutnat některé z vystavovaných vzorků starých krajových odrůd ovoce jablek a hrušek a zahrádkářských výpěstků místních zahrádkářských organizací. Zároveň se zájemci o pomologii mohli zeptat, odborníků a pěstitelů přímo na místě výstavy, co je zajímá. Opět mohli návštěvníci celé dopoledne hlasovat v soutěži o Nejkrásnější jablko vypěstované místními zahrádkáři,“ poznamenala Jana Rolková.

V tomto roce byla poprvé uvedena do programu výtvarná soutěž pro děti „Jabloň očima dětí“, která se uskutečnila v dopolední části programu. Nejlepší výtvarné ztvárnění jabloně bylo oceněno při slavnostním ceremoniálu. Děti měly také možnost zahrát si některou z tematických společenských her. V jižní části kolonády pak bylo možné zúčastnit se soutěže o nejchutnější štrúdl v Mariánských Lázních. Následně na kolonádě zahrál hráč na foukací harmoniku Charlie Slavík se svým bluesovým projektem Charlie Slavík Revue.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3818619

Kolonáda patřila barevným jablkům a hruškám

Na festivalu nechyběli ani ostrostřelci ze Stříbra, kteří několikrát vystřelili nejen z pušek, ale také z děla. Odborná porota následně vyhodnotila vítěze soutěží O Nejchutnější štrúdl, O Nejkrásnější jablko a Jabloň očima dětí. A která jablka byla nejzajímavějšími skvosty?

„Nejzáhadnější odrůdou, kterou mohli hosté na výstavě jablek spatřit, bylo jablko s názvem Chebský zelenáč. Máme k dispozici zatím pouze dva stromy s tímto jablkem,“ sdělil Martin Lípa, vedoucí regionálního ekologického centra Meluzína v Ostrově. „Dříve jich bylo mnohem více, ale bohužel byly pokácené. A za více než dvacet let, co se o jablku ví, se nám nepodařilo odhalit, o jakou odrůdu se přesně jedná,“ poznamenal.
Podle odborníků se nejspíše jedná o některou z odrůd ze západní Evropy. Na chuť je to jablko velice chutné a jedná se o odrůdu raně zimní.

Na festivalu nechyběly ani historické odrůdy.

„Měli jsme tu odrůdy, které byly staré i čtyři stovky let. Mezi staré patří například jablko jeptiška. Specifikem takových starých odrůd je například daleko výraznější chuť a vůně. Po celém světě se celkem nachází až deset tisíc jablečných odrůd,“ doplnil Martin Lípa.

Ani odpoledne se dětští návštěvníci nenudili.

„Připravili jsme si pro ně opět tvůrčí dílny, ze kterých si mohli odnést své výrobky na památku. Závěr programu patřil hudebnímu vystoupení pražské kapely Hromosvod,“ dodala Jana Rolková.
Na lázeňském festivalu jablek se podíleli: Karlovarský kraj, AOPK ČR, RP Správa CHKO Slavkovský les, Léčebné lázně Mariánské Lázně, a. s., Český zahrádkářský svaz, Hotelová škola Mariánské Lázně, Ekologické centrum Meluzína, Genové sady Tachovska, Technický a dopravní servis Mariánské Lázně, s. r. o. a Město Mariánské Lázně.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3818619

Kolonáda patřila barevným jablkům a hruškám