Ve Františkových Lázních vznikne rehabilitační klinika

Přibližně dvě stovky lůžek by měla mít nová rehabilitační klinika ve Františkových Lázních. Zaměřená má být na pacienty po totálních endoprotézách, po mozkových mrtvicích, těžkých úrazech, s interními problémy a dalšími onemocněními. Nemocnice by měla začít fungovat na konci roku 2019.Klinika

„Město Františkovy Lázně delší dobu hledalo vhodného investora pro budovu Lázní I, tedy Luisiných lázní, které se nachází naproti kasinu. Jednou z podmínek bylo i dodržet požadavky památkářů, jedná se totiž o kulturní památku,“ potvrdil starosta Františkových Lázní Jan Kuchař. „Tím, že v budově lázní budou ordinace, balneo i rehabilitace, bude sloužit stále stejnému účelu. Počítá se obnovou budovy tak, jak byla v době výstavby. Ve dvorním traktu by pak měla vzniknout přístavba, ve které bude lůžková část pro 150 až 200 pacientů. Záštitu nad internou by měl převzít profesor Aleš Hep z Mendelovy univerzity, rehabilitační a fyzioterapeutickou část má zaštiťovat profesor Pavel Kolář z Karlovy univerzity,“ podotkl.

Na klinice se budou provádět rehabilitace před a po operacích, které zkrátí dobu rekonvalescence a zajistí co nejmenší trvalé následky. Klinika by měla pokrýt také poptávku po rehabilitacích po úrazech a mozkových příhodách. Při operacích je vhodné připravit tělo na danou operaci – rozhýbávají se svaly, aby léčbu tělo, co nejlépe přijalo. Pokud se začne s rehabilitací bezprostředně po zákroku, zkrátí se samotná doba uzdravování. Nejbližší a zároveň v ČR jediné podobné zařízení se nachází v Berouně. Počítá se až se dvěma tisíci pacienty ročně, kteří se do Františkových Lázní budou vracet kvůli následné lázeňské péči. Je to tedy přínos nejen pro město, ale i pro poskytovatele této péče. Profit by z přílivu dalších návštěvníků města měli mít také místní podnikatelé v oblasti služeb. Za pacienty totiž velmi často jezdí jejich rodinní příslušníci.

„Budova zůstane stále v majetku města. Jednalo by se o dlouhodobý nájem proti investici,“ vysvětlil Jan Kuchař.  „V současnosti investor pracuje na kompletní studii, která má napovědět víc detailů. Letos v zimě by se mělo začít projektovat a do konce roku 2019 by měla být klinika v provozu,“ doplnil. Odhadovaná investice je přibližně půl miliardy korun.

Františkovy Lázně byly investorem vybrány také proto, že pacienti mají v dosahu přírodu, parky a hlavně rovinu, která jim usnadní pohyb. Péče poskytovaná v nové klinice by měla být hrazená částečně i z veřejného pojištění. Její kvalita jistě přiláká i samoplátce z ČR i zahraničí.