Hitem Vědy před radnicí byl i tekutý dusík

Kulatý 10. ročník festivalu zábavné vědy v podání žáků a učitelů Gymnázia Cheb s názvem Věda před radnicí opět bavil všechny příchozí. Kvůli špatnému počasí se však musel celý organizační tým přesunout z chebského náměstí do tanečního sálu Kulturního centra Svoboda. Cílem akce, která se každoročně koná za finanční podpory města Cheb, je představit dětem a veřejnosti vědu prostřednictvím atraktivních interaktivních experimentů. Její pořádání vyjde zhruba na 150 tisíc korun. 

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3788704Hitem Vědy před radnicí byl i tekutý dusík

„Hitem letošního ročníku se určitě stal speciální stůl, kterým bylo možné prostrčit hlavu, a lidé pak měli pocit, že se dívají na hlavu bez těla,“ přiblížil ředitel Gymnázia Cheb Jaroslav Kočvara.

Na akci veřejnost viděla také speciální zvonkohru, chemické pokusy, optické klamy a mnoho dalšího.

Letos dorazili i zástupci Techmania Science Center Plzeň. Právě ti předváděli na akci pokusy s tekutým dusíkem, který má v běžných podmínkách -196°C.

Novinkou letošního roku byl také například skleněný talíř, na kterém byl napsaný vzkaz, a pod ním nalepené černé čáry, které znemožňovaly jeho přečtení. Když však studenti talíř roztočili, byla písmena na talíři zřetelně patrná. Jednalo se tedy o optický klam.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3788704Hitem Vědy před radnicí byl i tekutý dusík

„Akce se připravuje téměř celý rok. Jakmile jedna Věda před radnicí skončí, ihned se začínáme věnovat plánování dalšího ročníku a vždy se snažíme, aby lidé viděli zase něco nového,“ poznamenal ředitel Jaroslav Kočvara.