Seismologové zavedli hosty několik metrů pod zem

Jak se měří zemětřesení, jaké přístroje se pro to používají a hrozí nyní obyvatelům chebského regionu další otřesy? Nejen na tyto otázky odpovídali odborníci během dalšího seismologického a vulkanologického setkání, které se od pátku do soboty konalo na Chebsku. V pátek se zájemci spolu s odborníky setkali ve Františkových Lázních a v sobotu pak ve Skalné. V rámci tohoto programu se lidé dostali do několika metrů štoly ve vyhaslé sopce Komorní hůrka, anebo také zavítali k měřícím přístrojům ve skále pod hradem Vildštejn ve Skalné. Kromě odborníků z Geofyzikálního ústavu Akademie věd v Praze se setkání zúčastnili i specialisté z Geologické služby v Praze.

Více fotografií z akce zde: www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3771690Seismologové zavedli hosty několik metrů pod zem

„Posluchače jsme krátce seznámili s historií seismologických měření v okolí chebské pánve a i s následným průzkumem vulkánu Komorní hůrka,“ řekl seismolog Milan Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd v Praze.

Návštěvníci seminářů se mimo jiné seznámili se základní seismickou sítí České republiky, lokální západočeskou seismickou sítí WEBNET i s aktuálním vývojem zemětřesné aktivity v západních Čechách.

„Dále jsme hostům předvedli záznamy seismických účinků těžebních odpalů nedalekého kamenolomu v Polné, kde se začínají provádět trhací práce,“ podotkl Milan Brož.

Významným tématem letošních seminářů byl básník a přírodovědec J. W. Goethe a jeho podíl na průzkumu vyhaslé sopky Komorní hůrky, protože letos je tomu 180 let od dokončení Goethovy štoly.

„V rámci programu semináře ve Františkových Lázních jsme tak naše návštěvníky nechali nahlédnout do prvních pár metrů vyhloubené štoly. S těžebními pracemi jsme tady začali už v roce 2016 a od té doby se nám povedlo začátek podzemní chodby osadit světly a zábradlím. Samozřejmě budeme letos s hloubením štol pokračovat. Plánujeme znovu otevřít z povrchu přístupovou cestu do podzemí, abychom mohli vyrazit vchod do další části podzemní chodby,“ vysvětlil Milan Brož. K vyhloubení další cesty použijí odborníci opět malý bagr.

Více fotografií z akce zde: www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3771690Seismologové zavedli hosty několik metrů pod zem

Kromě Komorní hůrky se mohla široká veřejnost spolu se seismology a vulkanology projít národní přírodní rezervací Soos.

„Ve Skalné dostali všichni přítomní možnost současně navštívit seismickou stanici ve štole pod hradem Vildštejn, která je součástí monitorovací sítě WEBNET a také si mohli prohlédnout Geofyzikální muzeum. V muzeu jsme všem ukázali nové exponáty a promítli jsme jim nový popularizační film o zemětřeseních v západních Čechách. Kromě toho tu byl k vidění i historický seismometr, který byl vyrobený v Číně,“ dodal Milan Brož.

A jak to nyní se zemětřesením na Chebsku vypadá?

„V tuto chvíli neevidujeme žádné větší otřesy,“ sdělila seismoložka Jana Doubravová z Geofyzikálního ústavu Akademie věd v Praze. „Poslední roj, který lidé v této oblasti zaznamenali letos v červenci, ustal. Ale nemůžeme stoprocentně vyloučit, že se ještě nějaký záchvěv půdy, pozorovaný lidmi, objeví. Seismický roj je totiž velmi specifické zemětřesení,“ uzavřela seismoložka.