Vstup do Goethovy štoly doplnilo zábradlí a světla

Nové zábradlí, světla a železná mříž. To všechno v uplynulých dnech instalovali zedníci v Goethově štole v úbočí vyhaslé sopky Komorní hůrka u Chebu. Zábradlí zde musí být proto, že je cesta pod zem velmi strmá, a někdo by mohl uklouznout.  Díky novým světlům si pak lidé budou moct pohodlně prohlédnout ztuhlé sopečné magma. komorni_hurka_3

Na otevření takzvané Goethovy štoly pracují seismologové už několik měsíců. 180 let stará a částečně zasypaná chodba v podzemí tak postupně získává svůj věhlas, jako tomu bylo kdysi. Cíl je jasný, dosáhnout přívodní dráhy tehdejšího vulkánu, která se skrývá v hloubce několika desítek metrů. Hloubení vulkánu by mělo skončit přibližně za dva roky. V tuto chvíli se lidé dostanou jen do několika metrů.

„Nově jsme zde vybudovali ocelovou mříž, která bude chránit vstup do podzemí Komorní hůrky, navíc jsme zde přidělali zábradlí a osadili jsme první metry štoly LED svítidly,“ řekl seismolog Milan Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd v Praze.

Sklon chodby je kolem 30 stupňů, takže pohyb bez zábradlí by tady byl velmi obtížný.

„Letos budeme ještě otevírat přístupovou jámu vedle ozdobného portálu, abychom mohli začít s ražbou další části podzemní chodby. V rámci toho pokácíme i několik stromů, protože bychom je stejně během geologických prací podkopali,“ poznamenal Milan Brož.

Jak budou práce probíhat v příštím roce, se zatím přesně neví. Seismologové totiž čekají, zda se jim podaří spolu s Františkovými Lázněmi získat německo-českou dotaci v rámci projektu Cesta do nitra Země. O tuto dotaci již všichni zúčastnění požádali.

VID