Vesnicí roku v Karlovarském kraji se stala Skalná

Obce z celé České republiky mohly již po třiadvacáté soutěžit o prestižní titul Vesnice roku. Z našeho regionu se do oblíbené soutěže přihlásilo celkem osmnáct obcí. Vítězem krajského kola a držitelem Zlaté stuhy se nakonec stala Skalná z Chebska.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Soutěž každoročně vyhlašuje Spolek pro obnovu venkova ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Svaz měst a obcí ČR a Ministerstvo zemědělství ČR. Do soutěžního klání se mohou zapojit všechny obce vesnického charakteru, které mají maximálně 7 500 obyvatel a disponují vlastním strategickým dokumentem zabývajícím se rozvojem obce. Z Chebska se do soutěže letos přihlásily Hazlov, Křižovatka, Nový Kostel, Podhradí, Poustka, Skalná, Stará Voda, Tři Sekery a Velká Hleďsebe. Sokolovsko zastupovaly Dolní Rychnov a Těšovice a Karlovarsko Dalovice, Hájek, Horní Blatná, Krásné Údolí, Nové Hamry, Sadov a Smolné Pece.

O vítězích rozhodovala krajská hodnotitelská komise, ve které kromě zástupců organizátorů zasedli také starostové obcí oceněných z minulých let. „Krajská hodnotitelská komise navštívila každou přihlášenou obec a město a provedla rozhovor s jejími zástupci. U Skalné jsme ocenili především to, že se věnuje komplexně všem oblastem. Žije bohatým spolkovým, společenským a kulturním životem. Veřejná prostranství poskytují dostatek prostoru pro setkávání obyvatel a volnočasové aktivity a jsou kvalitně navržena, vkusně vybavena a je o ně řádně postaráno. Péče o životní prostředí je též mimořádná,“ upřesnil předseda komise a starosta obce Krásná Luboš Pokorný.

Skalná se nachází dvanáct kilometrů severně od Chebu v bezprostřední blízkosti německých hranic a její dominantou je jeden z nejstarších a nejzachovalejších románských vodních hradů v Česku Vildštejn. Město, v jehož čele stojí starostka Rita Skalová, má v současnosti téměř dva tisíce obyvatel. „Je nám velkou ctí, že jsme po 12 letech opět získali toto ocenění. Děkuji všem, kteří se na přípravě soutěže podíleli a věnovali pro společnou věc svůj čas i nápady,“ dodala starostka Rita Skalová.

Celostátní kolo, do kterého postupují vítězové krajských kol, proběhne na začátku září. Vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2017 bude vyhlášen 16. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích.