Ašské Ašlerky právě začaly

Devatenáctý ročník divadelního festivalu Ašlerky byl ve čtvrtek 15. června zahájen dopoledním představením pro školy. Malí diváci z mateřských škol a z prvního stupně škol základních zhlédli v Kulturním centru LaRitma pohádku O kouzelné kuličce, aneb jak Vojta k šikovnosti přišel v podání Kejklířského divadla Vojty Vrtka.Ašlerky 1

Festival Ašlerky 2017 nabídne v průběhu tří dnů v LaRitmě a jejím okolí téměř 30 divadelních a hudebních představení a další akcí.

ČTVRTEK, 15.6.2017

DOPOLEDNE (vyhrazeno pro domluvené školky a školy):

8.30: O kouzelné kuličce, aneb jak Vojta k šikovnosti přišel/ Kejklířské divadlo Vojty Vrtka (Pohádka s velkými jarmarečními loutkami. Nešikovný hoch svou vytrvalostí a trpělivostí překoná intriky i nevíru vlastní mámy v jeho schopnosti.)

ODPOLEDNE (pro širokou veřejnost):

16.00: Slavnostní zahájení Ašlerek za přítomnosti všech Ašlerových náměstků

16.03: Dvanáct měsíčků/ Pěvecký sbor a Darebáci, ZUŠ Aš (Hudební pohádka o Mařence a jejím putování za v zimě nedostupnými rostlinami.) od 1,5 do 109 let

V čase mezi představeními: Rakvičkárna aneb Princezna a vesničan/ Toymachine a Divadlo Letí, Praha (Láska má mnoho podob a ta nejhorší je, když krev teče mezi prstama. Představení vždy pro 10 diváků.) od 10 let

16.45: O kouzelné kuličce, aneb jak Vojta k šikovnosti přišel/ Kejklířské divadlo Vojty Vrtka (viz dopoledne)

17.50: Pohoršovna/ Rytíři a víly, ZUŠ Aš (dramatizace stejnojmenné knihy D. Fisherové o tom, jestli se škůdci pohorší nebo vzepřou svému osudu…) od 6 let

18.40: Král Karel /Toy machine, Praha (Loutková pohádka volně inspirovaná středověkem, dobou králů, životem a dílem Karla IV.) od 3 let

19.50: Koláčky/Tortelíný, ZUŠ Aš (Poeticky ukrutňoučký život tří generací žen ve vísce, kde si kněz ujíždí nejen na makových dobrotách.)

20:40: Total marketing/Piškvorky, ZUŠ Aš (Jednohubka o prodejní taktice.)

            Co tě nezabije…?/Medium, ZUŠ Aš (Dva příběhy o hlasech v našich hlavách- lze jim  odolat? A kdo je na řadě další?)

 

PÁTEK, 16.6.2017

DOPOLEDNE (vyhrazeno pro domluvené školy):

9.30: Divadlo Continuo, Malovice (Hudebně loutková pohádka inspirovaná výpravou za rumunskými příběhy, divadlo Continuo se po dvaceti letech vrací k pohádkové tématice!)

11.00: Majáles/ slavnostní průvod gymnazistů a žáků ZŠ městem (Od gymplu po Hlavní ulici do LaRitmy – pak program pro gymnázium spojený s volbou královny a krále střední školy.)

 

ODPOLEDNE (pro širokou veřejnost):

16.00: Divadlo Continuo (viz dopoledne) od 8 let

17.00: Chytrolíni z Hloupětína/ Jakože, ZUŠ Aš (Rádi se smějeme příběhům popletů, blázínků a samorostů. Nejsou všechny ty Kocourkoviny vymyšleny proto, že jsme si všichni podobní?)

17.25Koberec a pišingrové drobečky/ KLUBÍK Aš (Když ještě neexistovaly pořádné vysavače, měly koberce důvod létat. Pohádka M. Macourka v anglickém podání.)

O rybáři a zlaté rybce/ KLUBÍČEK Aš (Stará známá pohádka v anglickém provedení.)

18.00: Minutové hry/PiŠkvorky, ZUŠ Aš (Dramatizace několika příběhů z projektu Českého rozhlasu.)

18.40: Rychlorande/skupina Happy Handicap, Plzeň (Prosím seznamte se a zadejte se! Ukázka toho, jak se člověk může s někým najít … )

19.30: Ach ta něha našich dam/Midiliďky, ZUŠ Aš (Černá groteska o třech ženách a jejich postojích k mužům. Přijďte chlapci, my vás -asi- neukousnem…)

20.10: Tešlon a Frkl/tYhle (Pohybová setkání třetího druhu. Z prachu se zrodil člověk. Vykročil do času, do světa, do dějin. A nezůstal sám … Fyzické divadlo o životě dvou bytostí z prostoru s jinými zákony.)

20.50: Ruka Boží/DeMentosky, ZUŠ Aš (Skupina mladíků se pod vedením matky jednoho z nich „snaží“ vytvořit loutky a nějaký pěkný, pokud možno biblický, příběh. Soubor s ním  postoupil do národního kola Mladé scény.)

 

SOBOTA, 17.6. 2017

DOPOLEDNE:

10 hod: Wir2/My2 (vernisáž a happening v rámci česko-něm. výtvarné akce, Masarykovo náměstí – u kina, účinkují divadelníci a hudebníci z ašské ZUŠ)

 

ODPOLEDNE (pro širokou veřejnost):

15.00: Pohádko, z pytle ven!/LBH, Praha  (Neposedný pytel plný pohádkových postav čeká jen na vylovení nějakého dobrodružného příběhu. Improvizovaná loutková podívaná.) od 3 do 100 let

16.00: Kosprd a Telecí/ NaKdyby, ZUŠ Aš (Vzpomenete si někdy na své dětské nápady? Víte, jakou mají předškoláci fantazii? Nakoukněte do kterékoliv školky a nestačíte se divit …)

16.45: Časem/ Alfréd junior, Divadlo Alfréd ve dvoře Praha (Dva příběhy, v každém se hraje o čas. Jeden je na motivy pohádky Sedmero krkavců, druhý podle Děvčátka Momo …)

17.45: Noční můry/ Darebáci, ZUŠ Aš (Charlie v noci nemůže spát, straší ho noční můry. Proč? A jaké? A je možné se nočních můr zbavit?)

18.45: Pohyblivé obrázky/ H.Voříšková, H. a J. Vedralovi (Oživlé obrazy, plošné loutky, stínohry a létající předměty vytvářejí divadelní minipříběhy, které jsou doprovázené  hrou na kytaru, housle, hrací strojky a perkuse.) od 10 let

19.45: Úča musí pryč/ Ašlemenato, Aš (Nové seskupení dospělých Ašlerových nadšenců a jejich první kus z prostředí rodičovských schůzek. S účou je problém. Co s ní?)

20.45: Slam poetry exhibice (Bitva v poezii naživo. Dorazí i Anatol Svahilec? A pak už závěrečný happening Ašlerových náměstků.)

cca 22:00 kapela Kajbar  (RAP ALTERNATIVE z Jihu. Nejen hudební performance je poctou panu Kajbarovi –  ikoně budějovických ulic vládnoucí svým tranzistorákem.)

Foto: Archiv organizátorů