V teplém počasí narůstá počet nehod. Pozor na únavu za volantem

Horko výrazně ovlivňuje bezpečnost provozu na silnicích. Pro řidiče přináší nástrahy v podobě větší únavy, měli by tak být zvlášť opatrní. IMG_2870 na web

Když je řidiči za volantem příliš velké vedro, dostaví se nejdříve malátnost a pak hrozí nebezpečí mikrospánku, který přichází nečekaně. „Unavený řidič může být jak sobě, tak všem okolním účastníkům provozu velmi nebezpečný,“ informovala Kateřina Krejčí, policejní mluvčí.

„Vysoké teploty také způsobují únavu řidiče, který snadněji přestane vnímat některé podněty ze silničního provozu. Muže dojít k tomu, že přehlédne jiné vozidlo nebo vlivem únavy přejede do protisměru. Čelní střet bývá velmi často fatální,“ uvedla mluvčí. Ostré sluníčko má pak na svědomí, že šofér přehlédne chodce nebo cyklistu – i v takových případech bývají následky tragické.

Jen malá chvilka nepozornosti za volantem ročně způsobí tisíce takových vážných dopravních nehod, které mohou končit i smrtí účastníků.

Policie proto řidičům doporučuje v případě pocitu únavy raději hned přerušit jízdu a jít se na chvilku například projít kolem vozidla. Rovněž pitný režim je v těchto vysokých teplotách potřeba dodržovat, nikoliv však alkoholickými nápoji, jak předvedl řidič na Sokolovsku. Tomu policisté po dopravní nehodě naměřili kolem druhé hodiny odpoledne přes 2 promile alkoholu v dechu.