Příjem žádostí o kotlíkové dotace začíná v našem kraji 5. června 2017 

Od pondělí 5. června 2017 v 7 hodin ráno začne Krajský úřad Karlovarského kraje přijímat žádosti o dotace na výměnu kotlů v budově A, Závodní 353/88. Zájemci musí přijít osobně a mohou přinést maximálně dvě žádosti. V přízemí úřadu se v prvních dvou dnech podávání žádostí otevře speciální podatelna, do které se bude vstupovat bočním vchodem budovy A. V dalších dnech mohou lidé žádosti nosit do běžné podatelny až do 14. července 2017.OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA

„V této druhé výzvě budeme dočerpávat okolo 8, 3 milionu korun z první vlny kotlíkových dotací a předpokládáme, že bychom mohli uspokojit asi 65 žadatelů, kteří vymění stávající zdroje tepla výhradně za kotle na biomasu nebo tepelná čerpadla. Lidé, na které se nedostane, mohou zůstat v klidu, protože na přelomu srpna a září chystáme druhou vlnu čerpání dotací, v ní počítáme s výměnou až 700 kotlů,“ ujistil náměstek hejtmanky Dalibor Blažek a dodal, že nyní očekává především ty žadatele, jejichž původní kotel se řadí mezi zdroje splňující parametry emisní třídy 3. a lepší. Tito lidé mají poslední možnost zažádat si o dotaci již jen v červnu, podzimní výzva výměnu těchto kotlů neumožní.

Úředníci odboru investic, kteří zajišťují administraci a příjem žádostí o kotlíkové dotace, samozřejmě počítají s tím, že lidé pravděpodobně přijdou stát frontu k úřadu už během nadcházejícího víkendu. „Občanům v sobotu a v neděli zajistíme přístup na toalety a k dispozici budou mít zásobníky s pitnou vodou. Otevřený bude postranní vchod do budovy A krajského úřadu, kterým se také v pondělí
5. června bude postupovat ke speciální podatelně. Předem bych chtěl upozornit, že nebudeme zavádět žádné pořadové lístky,“ vysvětlil zástupce ředitelky krajského úřadu Vratislav Smoleja.

„Uděláme maximum pro to, aby čekání bylo pro lidi snesitelné a podávání žádostí proběhlo bez zbytečných průtahů. Rád bych všechny poprosil o trpělivost a o pochopení,“ dodal náměstek Blažek. Zmínil také, že v podzimní výzvě už se žádosti budou podávat elektronickou cestou, kraj bude k elektronickému systému pořádat sérii informačních setkání v jednotlivých městech. Veškeré informace ke kotlíkovým dotacím lidé najdou na internetových stránkách Karlovarského kraje nebo na Facebooku Kotlíkové dotace – Karlovarský kraj.